dimarts, 31 de juliol de 2012

La Xucladora i la seva companya, Fidela. Un conte. Adreçat a l'ESO.


LA XUCLADORA I LA SEVA COMPANYA, FIDELA


Un jove va sortir a caminar per la vora de la mar, al captard. Contemplant la Lluna, i encisat pel so de les onades, somiava en l’amor. De sobte, veié una bellíssima noia, riallera, que es banyava nua i que xerrava amb alguna companya que no es veia.La noia va sortir a parlar amb el noi. Era desimbolta, de cabellera roja, llavis carnosos, dents brillants. Semblava l’ésser més lliure, pur i innocent de la terra. Li digué que coneixia els topans, i li proposà de banyar-se plegats, tota la nit, abans d’ajaçar-se junts en un tou de lliris de platja, per a veure la sortida del Sol.
El noi ja es treia la roba quan va fer un crit paorós. Havia vist la cara de peix de l’amiga de la noia. Era Fidela, meitat peix meitat bruixa, còmplice d’aquella noia, que no era altra que la Xucladora, llegendari ésser terrorífic de la mar, de bella aparença però sense un bri de cor, capaç de mentir per a atraure nois desprevinguts, arrossegar-los mar endins i deixar-los ofegar, allí víctimes del cansament i la folla il·lusió d’amor.(Extret de: Almanac del cordill. Tradició i cultura popular per a la casa, l’hort i el jardí. Autors: Felip Vendrell, Mercè Pites, Sol Cots, Clara Elias, Àvia Doretes)

(Fotografia de: castadeleones.blogspot.com)!!EXERCICIS:

-Redacta un petit resum d’aquest conte.-Posa’t en la pell del noi. Com haguessis actuat davant “d’aquella noia maca”, t’haguessis deixat convèncer per ella? Per què penses que el noi se sent atret per la noia?-Quina decepció s’emporta el noi i per què?-Opinió. Sovint, ens deixem portar massa per la bellesa de les coses i en deixem de valorar d’altres?-El conte finalitza amb un final neutre. Li passa quelcom al noi? Com ho dedueixes?-Inventa un final per a aquest conte. Pots crear-ne un de positiu o un de negatiu.-D’aquest conte es pot extraure alguna moralitat? Quina?-Opinió 2: Justifica si el conte t’ha agradat o no i perquè.-Cerca informació de la Xucladora, ésser llegendari dels mars i realitza’n una petita descripció.
 
-Redacta una oració amb les paraules de color rosa i si les desconeixes ajuda't del diccionari.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;