dijous, 9 d’agost del 2018

La cancelleria reial i Bernat Metge. Adreçat a l'ESO

LA CANCELLERIA REIAL
Durant el segle XIV, a Itàlia començà a sorgir una nova manera de veure el món i la vida. Aquesta es focalitzava en l’ésser humà i contrariava al pensament que provenia de la cultura medieval, i que dictava que Déu era el centre de les coses. Aquest nou corrent s’anomenava humanisme, i destacava pel centralitzar el seu interès en els clàssics grecollatins i per donar més protagonisme a l’ésser humà per sobre de totes les coses. Aquest seguit d’idees humanistes van comportar el sorgiment d’un nou moviment, el Renaixement, tot i que, uns segles més tard.
Les noves idees sorgides a Itàlia, ben aviat arribaren a la corona catalanoaragonesa mitjançant la cancelleria reial. Era una institució oficial on es redactava la documentació de la Corona. Els funcionaris de la cancelleria reial van encarregar-se de traduir al català obres clàssiques que estaven escrites en llatí, i foren els encarregats de difondre l’humanisme a les terres de parla catalana. D’entre aquests funcionaris sobresortia Bernat Metge.
La cancelleria reial fou fonamental pel seu paper d’unificar la llengua, atès que va imposar un únic model de llengua per a tots els territoris de parla catalana: una llengua estàndard catalana que fos entesa i acceptada per tot el territori.

BERNAT METGE
Bernat Metge nasqué a Barcelona entre els anys 1340 i 1346. Fou el màxim exponent de l’humanisme català. Va ésser secretari del rei Joan I, emperò el rei va morir de sobte en caure del seu cavall, i Bernat Metge, juntament amb d’altres funcionaris reials fou acusat de malversació de diners i fou empresonat. Al cap d’un temps, esdevingué rehabilitat i tornà a treballar a la cancelleria. Arribà a ésser secretari personal del rei Martí l’Humà, que era germà del rei difunt. Metge morí a Barcelona el 1413.

Metge fou conegut com a traductor i com a escriptor. Va traduir nombroses obres escrites en llatí clàssic al català, llengua que predominava, i també escrigué obres e en vers, com “Sermó”, un poema de caire humorístic on parodiava un sermó religiós; o “Medecina apropiada a tot mal”, un poema escrit a mode de recepta farmacèutica on parodia la terminologia de l’època. La seva obra més important fou “Lo somni” (1399), obra en prosa escrita durant el captiveri a la presó, i amb la intenció de demostrar que era innocent respecte dels fets pels quals l’acusaren, i perquè volia ésser readmès de nou dins de la cancelleria.
(Adaptat de: DIVERSOS, Llengua catalana i literatura 2n ESO, Editorial Teide, Barcelona, 2010)
(Imatge extreta de: literaturacatalanamarta,  biografiasyvidas, botigallibresolidari)

!!EXERCICIS:
  1. Explica amb les teves paraules que era la cancelleria reial i per què va ser essencial?
  2. En què es diferenciava l’humanisme de l’època medieval?
  3. Creus que la cancelleria ha influït en la creació de la llengua estàndard actual? Per què?
  4. Glossa la figura de Bernat Metge. Per què va destacar?
  5. Esmenta quatre obres de Bernat Metge i comenta de què tractaven. Si cal, ajuda’t d’Internet.
  6. Cerca un fragment de l’obra “Lo somni” de Bernat Metge i comenta’l.
  7. Crea un punt de llibre sobre la figura de Bernat Metge.
  8. Inventa una activitat per treballar a l’aula la cancelleria reial i Bernat Metge.
  9. Realitza una presentació digital sobre la vida i obra de Bernat Metge i penja’l dins de l’Slideshare.
  10. Completa les següents frases sobre aquest tema:
.L’humanisme va…
.La cancelleria reial era…
.Els funcionaris de la cancelleria s’encarregaven de…
.”Lo somni” tractava sobre…
  1. Imagina’t que ets un guia turístic. Com explicaries a un/a company/a que no ha pogut assistir a classe què era la cancelleria reial?
  2. Comenta les dificultats que t’han sorgit durant el treball en aquesta fitxa. Què t’ha costat més i què menys d’entendre. Com ho has solventat?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;