diumenge, 26 d’agost del 2018

El segle XV. Ausiàs March. Adreçat a l'ESO

.El segle XV
És el Segle d’Or de la literatura catalana. El segle de màxima hegemonia, on hi apareixen escriptors destacats com el poeta Ausiàs March o l’escriptor Joanot Martorell, autor d’una de les millors obres de la nostra literatura, “Tirant lo Blanc”, ambdós originaris de les terres valencianes.
De totes maneres, a pesar d’aquesta esplendor literària, fou un segle de crisi, des del punt de vista social, polític i econòmic. Un segle ple d’epidèmies, revoltes i guerres de tota mena. A la vegada, Barcelona va deixar de ser la capital econòmica i cultural de la corona catalanoaragonesa, per passar a ser-ho València. D’aquí que la majoria dels autors d’aquest segle siguin valencians.
Des del punt de vista polític i lingüístic, aquest segle ve marcat per Martí l’Humà, últim rei català i que mor el 1410 sense descendència. És al Compromís de Casp (1412) on es resolt que entrarà a la corona el primer rei de la dinastia castellana, Ferran I d’Antequera, de la dinastia dels Trastàmara. Aquest fet fa que el castellà vagi introduint-se a la cort per primera vegada, i comença un període de castellanització de l’aristocràcia i de la burgesia que finalitzarà al segle XVI.

.Ausiàs March
És considerat el poeta més important de la literatura catalana de tots els temps. Se l’anomena el poema de l’amor, atès que, la majoria dels seus poemes el tracten. Nascut a Gandia o a València (no se sap amb exactitud) el 1397, fill d’una família de poetes i cavallers. Participà en diferents campanyes militars fins a la seva retirada el 1425, per dedicar-se a l’escriptura, activitat que ja no abandonà fins a la seva mort, el 1459.
March és el primer poeta que escriu en català, ja que, fins a aquell moment la poesia s’havia escrit en provençal o occità, és a dir, la llengua dels trobadors. Tanmateix, la seva poesia encara manté trets de la poesia trobadoresca, en els aspectes formals, ara bé, és moderna en el tractament dels temes. La poesia de March tracta de l’home i de les seves passions, de l’amor, la mort, de Déu, del més enllà. Empra abundants metàfores i comparacions per expressar una visió pessimista del món i que alhora reflecteix el seu estat d’ànim turmentat.
La totalitat de la seva obra es compon de 128 poemes, molts dels quals segueixen l’estructura de la cançó trobadoresca: estrofes de vuit versos decasíl·labs, anomenats cobles, i una tornada al final formada per quatre versos on apareix el senyal, nom en clau de la dama a la qual adreça el poema. En són exemples: Plena de seny o Llir entre cards. Els seus poemes s’anomenen cants i es classifiquen per temàtiques: cants d’amor, cants de mort, cants morals, poemes de circumstàncies i el Cant espiritual.

(Adaptat de: DIVERSOS, Llengua catalana i literatura 2n ESO, Editorial Teide, Barcelona, 2010)
(Imatges extretes de: Sapiens i Núvol)


!!EXERCICIS:
  1. Realitza un esquema digital amb allò més destacat del segle XV i d’Ausiàs March.
  2. Per què és diu que el segle XV era un segle esplendorós literàriament parlant si hi hagueren moltes crisis? Raona la teva resposta.
  3. Digues si són certes o falses les afirmacions següents:
-El centre cultural de la corona catalanoaragonesa al segle XV és Barcelona.
-Joanot Martorell va viure una època molt cavalleresca, això l’inspirà per escriure “Tirant lo Blanc”.
-Ausiàs March era valencià i escrivia en occità.
-El Compromís de Casp se signà per resoldre la no descendència del rei Martí l’Humà.
-El senyal era la manera en clau com signava Ausiàs March.
  1. Si a l’exercici 2 hi ha alguna afirmació falsa, cal que l’escriguis de nou correctament de manera que sigui certa.
  2. Esmenta quins eren els temes que podem trobar en la poesia d’Ausiàs March.
  3. Cerca un poema d’Ausiàs March i comenta de què tracta.
  4. Realitza una presentació digital sobre Joanot Martorell o sobre Ausiàs March. A escollir.
  5. Crea un punt de llibre vinculat a la figura de Joanot Martorell o bé d’Ausiàs March.
  6. Inventa una gamificació per treballar aquest tema.
  7. Autoavalua’t: esmenta les cinc coses més destacades d’aquest tema literari i que has de recordar.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;