dissabte, 27 d’agost de 2016

Logozó. Conte d'arreu del món. Adreçat a tothom

LOGOZÓ
Conte tradicional de Benín
Logozó era una tortuga que devia diners a gairebé tots els veïns. Però els que més la perseguien eren la pantera, el caçador i l’escurçó. Com que Logozó ja havia estat amenaçada de mort diverses vegades, va rumiar un pla: convidà els tres a menjar, emperò amb uns minuts de diferència.
La primera en arribar fou la pantera. Però Logozó li digué que esperés en un arbre del jardí fins que acabés de fer el menjar. La pantera s’enfilà en una branca i s’adormí. Al cap d’uns minuts arribà l’escurçó a reclamar els seus diners, emperò la tortuga també li comentà que realitzés una becaina davall de l’arbre. El darrer en arribà fou el caçador, armat fins a les dents. La tortuga també el féu esperar al jardí.
Llavors, quan el caçador es dirigia cap a l’arbre, la pantera pensà que venia a matar-la i s’abalançà sobre ell: el caçador li clavà el ganivet al cor i la matà. Amb l’aldarull, l’escurçó se sobresaltà i clavà els seus verinosos ullals al caçador, que preferí morir matant, i de diverses trepitjades l’exterminà. D’aquesta manera Logozó s’escapà de pagar totes els seus deutes.


(Traduït de Cuentos del mundo, n. 85, de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)
(Il·lustració de: Rachelle Ann Miller )


!!EXERCICIS:
  1. Realitza un breu resum d’aquest conte d’arreu del món.
  1. Pots extreure algun ensenyament per al nostre dia a dia?
  1. Com haguessis actuat en la situació de la tortuga Logozó? Per què?
  1. Veus alguna similitud entre el conte i la vida real?
  1. Esmenta la paraula més important que conté cada oració per tal de crear un mapa conceptual del conte.
  1. Cerca el significat de dues paraules que hagis après llegint el conte i anota’l aquí.
  1. Inventa un conte amb els mateixos protagonistes, però amb un altre final.
  1. Fòrum: què t’ha semblat aquest conte d’arreu del món? Expressa la teva opinió.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;