dissabte, 13 d’agost de 2016

Els set nens oblidats. Conte d'arreu del món. Adreçat a tothom

ELS SET NENS OBLIDATS
Conte tradicional del sindis d’Alaska
Set germans orfes malvivien afamats i gairebé nus en un gran prat, a prop del seu poble natal. Ningú s’encarregava d’alimentar-los i únicament disposaven, al caure la nit, d’una foguera i dels seus somnis, que sempre tractaven de potes bisó cuites amb patates, i pastissos de nata i xocolata.
Però una nit se’ls ocorregué encendre un foc per a què el Gran Esperit s’apiadés d’ells. Tots s’assegueren formant un cercle per contemplar els espeterrecs de les flames, fins que el germà més gran digué:
-“Aquest món no està fet per a nosaltres. Hauríem d’abandonar els nostres cossos i convertir-nos en estrelles del firmament infinit”.
Els set nens estigueren d’acord i es posaren a ballar al voltant del foc. Al cap d’unes hores, l’escalfor de la foguera va fer que els seus cossos es tornessin lleugers i comencessin a elevar-se, abandonant el prat a sota dels seus peus. De sobte se’ls engolí la foscor, trobaren una botiga que surava, plena de meravelloses robes i abundant menjar. Així que menjaren, beberen, es vestiren sumptuosament i… començaren a brillar, en la nit, amb un resplendor d’or junt amb les seves germanes estrelles.
(Traduït de Cuentos del mundo, n. 84, de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)
(Imatge extreta de: youtube.com)


!!EXERCICIS:
  1. Redacta un resum d’aquest conte d’arreu del món.
  2. Extreu la idea principal de cadascun dels paràgrafs.
  3. Aporta la paraula més destacada per entendre la idea de cada paràgraf.
  4. Proposa un altre títol per a aquest conte i justifica el perquè has escollit aquest i no un altre.
  5. Anota el significat de dues paraules que desconeguis d’aquest conte.
  6. Com et sentiries si fossis un dels set nens oblidats? Per què?
  7. Aquest conte prove dels indis d’Alaska. Cerca informació per tal de presentar aquesta regió als teus companys de classe.
  8. Opinió: el conte que hem tracta versa sobre els esperits, creus en ells? Penses que hi ha vida en el més enllà?
  9. Veus alguna mena d’ensenyament que es pugui extreure de la lectura d’aquest conte? Quin?
  10. Fòrum: què t’ha semblat aquest conte d’arreu del món? Aporta la teva opinió.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;