divendres, 8 de juliol del 2016

El mag Kaltenbach. Conte d'arreu del món. Adreçat a tothom

EL MAG KALTENBACH
Conte tradicional d’Alemanya
En una casa d’un poble alemany, el mag Kaltenbach treballava amb els seus embruixos. Uns carrers més avall, l’orfe Wendelin pidolava sense sort.
Vet aquí que un dia el mag es topà amb l’orfe i li oferí treball al seu jardí a canvi de menjar, llit i roba nova. L’orfe acceptà. Wendelin realitzava el seu treball tot entusiasmat perquè li agradaven les plantes i a més, diàriament omplia l’estómac. Però aviat començà a notar un cert temor, perquè el mag rebia misterioses visites durant la nit. I per més que estava alerta, mai aconseguia veure a ningú.
Fins que una garsa que hi havia en una gàbia li parlà:
-“Wendelin, estàs en perill. Fa temps que Kaltenbach vengué la seva ànima al diable i totes les nits ve a reclamar-l’hi. Emperò el mag està pensant en substituir-la per una ànima innocent. Ja m’entens. Si obres la gàbia...”
El noi confià en la garsa i la deixà en llibertat. Llavors l’ocell li digué que havia de posar-se un anell que hi havia dins d’un llibre. Wendelin així ho va fer i quan el mag anà a buscar-lo, s’adonà que havia perdut el seu poder i es llençà per una finestra. Wendelin es quedà amb la fortuna del mag i mai més passà fam.


(Traduït de Cuentos del mundo, n. 67, de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)
(Imatge extreta de: onelegend.ru)




!!EXERCICIS:
  1. Redacta un petit resum sobre aquest conte d’arreu del món.
  1. Hi ha algun ensenyament en aquest conte i que es pugui aplicar a la vida real?
  1. Penses que el mag Kaltenbach pretenia enganyar a l’orfe Wendelin, o bé, tan sols era per ajudar-lo? Raona la teva resposta.
  1. La garsa actua amb egoisme o bé, es preocupa també per Wendelin? Justifica la teva resposta.
  1. A la vida real, comenta com veus els personatges que apareixen en aquest conte: un mag, un orfe qualsevol, una garsa, el diable.
  1. Fòrum 1: creus amb el poder dels mags, bruixes o fetillers, així com també dels que llegeixen el futur de les mans? Per què?
  1. Opinió: algun cop t’han privat la llibertat per fer alguna cosa? Quina? Per què? Com vas reaccionar?
  1. Cerca per Internet una imatge que il·lustri el conte, o bé, si no et convenç, dibuixa-la tu.
  1. Fòrum 2: què t’ha semblat aquest conte d’arreu del món? Què t’ha fascinat més i què menys i per què? Si no t’agrada el final pots canviar-lo per un de millor.
  1. Fòrum 3: creus que realment existeix el diable? Per què? En què et bases per explanar-ho.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;