dimecres, 13 de juliol del 2016

Com nasqué el tauró. Conte d'arreu del món. Adreçat a tothom

COM NASQUÉ EL TAURÓ
Conte tradicional de Filipines
En la costa de Filipines viva Tahika, un home extraordinàriament ric, avar i egoista. Els anys passaven, i els pescadors cada vegada eren més pobres a mesura que Tahika cada vegada era més ric.
En aquells temps es desencadenà una fam terrible que acabà amb part de la població. Però Tahika havia omplert els graners de provisions per subsistir fins a les acaballes del món. Molts pescadors anaren a suplicar-li ajuda, emperò Tahika, fidel al seu egoisme i a la seva gasiveria, es negà una i altra vegada a ajudar a ningú.
Vet aquí que una nit, arribà una forta tempesta, i un pobre vell trucà a la porta de Tahika a la cerca de refugi, emperò aquest es negà a obrir-lo. El vell, molt empipat, li digué que Tahika se’n recordaria d’haver estat un avar. La tempesta anà adquirint cada vegada més força, i inundà camps i pobles. Inclús arribà a la casa de Tahika i l’arrossegà. Quan es veié amb l’aigua al coll, el gasiu cridà demanant ajuda, però ningú l’escoltà i se l’engolí el mar. Llavors, ocorregué quelcom sorprenent: el seu cos es cobrí d’una pell grisosa i dura, el seu cap canvià de forma i les seves dents esdevingueren punxegudes. S’havia convertit en un tauró!


(Traduït de Cuentos del mundo, n. 75, de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)
(Imatge extreta de: upload.wikimedia.org)


!!EXERCICIS:
  1. De què tracta aquest conte d’arreu del món?
  2. En aquest conte apareix una frase feta molt coneguda, sabries trobar-la i explicar el seu significat?
  3. Què opines al respecte de la manera d’actuar de Tahika?
  4. Amb què ens hem de quedar d’aquest conte i que ens pot ajudar en la nostra societat?
  5. Aporta sinònims de la paraula avar.
  6. Fòrum: ajudes als altres quan tenen dificultats o bé, prefereixes no complicar-te? Pots explicar alguna acció que hagis fet a la vida real en aquest sentit?
  7. Creus en les llegendes? Què t’ha semblat aquest conte sobre l’origen del tauró?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;