divendres, 22 de juliol de 2016

L'ancià i la sirena. Conte d'arreu del món. Adreçat a tothom

L’ANCIÀ I LA SIRENA
Conte tradicional d’Anglaterra
Fa molts segles un vell pescador caminava per la badia petita de Kynance quan veié a una jove que plorava de manera desconsolada. L’ancià s’apropà i, per a la seva sorpresa, observà que la jove no podia tornar al mar: la marea havia baixat tant que el mar estava massa lluny. Però tot i que les sirenes no tenien molt bona fama per aquelles costes, el vell pescador li oferí ajuda. La sirena li digué que havia de tornar al fons de la mar ràpidament perquè havia deixat el seu marit adormit i era molt gelós: si no la trobava quan es despertés, la mataria.
L’ancià carregà a la sirena a les seves espatlles i la transportà fins a l’aigua. I la sirena estava tan agraïda que abans de marxar li digué al vell que li donaria el que demanés. L’ancià li digué que no volia diners, emperò sí tenir poder de curar i ajudar als altres. Llavors la sirena li donà un pinte i li comentà que cada cop que necessités ajuda, que pentinés les aigües de la mar quan hi hagués lluna plena. I fou així com durant molt temps la sirena recompensà l’ancià amb tot tipus de coneixements fins que aquest es convertí en un bon sanador i en una persona molt respectada pels seus savis consells.(Traduït de Cuentos del mundo, n. 78, de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)
(Dibuix realitzat per: Mario Martínez)

!!EXERCICIS:
  1. Redacta un petit resum d’aquest conte d’arreu del món.
  2. Cerca un sinònim de: recompensà, digué, sanador, vell.
  3. Si t’haguessis trobat al lloc de l’ancià, hauries ajudat a la sirena? Com?
  4. Busca informació de les sirenes i escriure-ne una presentació de quatre o cinc línies de com són o bé les imagines.
  5. Per què creus que les sirenes no tenien bona fama en la badia de Kynance?
  6. Escriu un conte en el qual hi hagi alguna mena de moralitat.
  7. Localitza dos noms, dos adjectius, dos verbs i dos adverbis al conte.
  8. On transcorre l’acció del conte? Podries situar-ho en un mapa? Si cal, ajuda’t d’Internet.
  9. Fòrum 1: quan algú t’ofereix alguna mena d’ajuda, saps recompensar-lo?
  10. Fòrum 2: llegeixes contes o bé, ho trobes que és una cosa d’infants? Per què?Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;