dijous, 23 de febrer del 2012

El conte. Adreçat a tot l'alumnat.



Ja hem vist que la narració tenia un lligam ben estret amb el conte. Ara aprendrem i treballarem com es fa un conte. D'entrada et diré que cal començar a l'estil de:

"Hi havia una vegada, en un país molt llunyà..."


Et recomano un parell d'enllaços que t'ajudaran:

blocs.xtec.cat/teresunellengua/files/2008/03/escrivim-un-conte.doc

https://sites.google.com/a/xtec.cat/laboladelmon/arxiu/formacio-instrumental/escriureuncontecurt


-Pensa que en un conte sempre es veu l'estructura:

introducció, desenvolupament dels fets i final.


"I vet aquí un gos, vet aquí un gat, que l'explicació s'ha acabat".


Ara et toca a tu escriure!

(Imatge extreta de: phobos.xtec.cat i cepa.cat)


!! EXERCICIS:

-Informa't de com es fa un conte realitzant una cerca per internet o llegint els enllaços adjuntats i realitza un petit resum sense deixar-te cap pas.

-Cerca per internet o en una biblioteca el nom de deu contes en català, i anota el seu autor/a i l'any en què es publicà.

-Redacta un conte de com a mínim un full seguint les instruccions de la fitxa.

-El conte inventat. Algú començarà un conte al blog, això sí, usant un llenguatge políticament correcte i la resta d'alumnes i de manera individual l'hauran de seguir. Cal posar el nom de qui emet el redactat. De cinc a deu línies cadascú que participi.

-Busca un conte clàssic i modernitza'l mantenint els principals elements que el sustenten.

-T'agraden els contes? Per què? no a tothom li fascinen. Sovint amb un conte curtet aprens força i extraus aprenentatge per a la vida quotidiana. Molts són moralitzadors.

8 comentaris:

Alex Recio ha dit...

EL LLADRE

Hi havia una vegada un noi que era pobre i vivia en el carrer, sense menjar res, però resulta que ja era nadal, la gent comprava loteria i molts butlletins.
La vispera de nadal, el noi buscant menjar en les escombraries es va trobar un bitllet de la loteria en els containers, el noi va anant tot content cap a casa seva (sota el pont) i va esperar entusiasmat el dia següent, per veure si guanyava o no.

monica ha dit...

Hi havia una vegada una nena de 14 anys, no sabia on estava i no se'n recordava de res. Va entrar en un bar d'una dona d'uns 31 anys, era molt simpàtica i li va donar una ampolla d'aigua i una bossa de patates. La nena que no sabia ni com es deia va explicar-li tot el que en sabia sobre ella i el que li havia passat, encara que no li va poder explicar gairé cosa.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Àlex!

La historieta està molt bé, gràcies per trencar el gel. Et corregeixo alguns errors ortogràfics: vigília (no 'víspera'), Nadal, contenidors, va anar.

Moltes gràcies per participar de nou!

JM.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Mònica!

He vist que no has seguit la història començada per l'Àlex, per tant, el tercer participant ho tindrà més complicat. Haurà d'establir una connexió entre totes dues histories, la de l'Àlex i la teva i continuar-la.

Et corregeixo faltes: s'enrecordava, tot el que sabia, gaire.

Gràcies per participar i t'animo a seguir fent-ho. Prenc nota del teu treball!

JM.

Unknown ha dit...

Hi havia una begada uns nois rics.
Els neis es van anar de compreas i van veure un gat avandonat que era molt petit el ban collir i li van possar un nom que era bola de neu perque era molt blanc.
El gat encantat amb la seva vida es va posar a plurar perque era tan feliz que semblaba que extranyaba la seva vida sen bagabunt.

Selene ha dit...

DE POBRA PASA A SER RIC

Hi havia una vegada un noi que era pobre i vivia en el carrer, sense menjar res, però resulta que ja era nadal, la gent comprava loteria i molts butlletins.
La vispera de nadal, el noi buscant menjar en les escombraries es va trobar un bitllet de la loteria en els containers, el noi va anant tot content cap a casa seva (sota el pont) i va esperar entusiasmat el dia següent, per veure si guanyava o no. Li va tocar el bitlleti que s'havia trobat en les escombreries, lo que va fer amb el diner que li va tocar era primer de tot comprar-se una casa, un cotxe i roba. Al cap d'uns mesos va começar a sortir amb una noia i van tenir una filla.
Quan la nena va complir 14 anys per el seu aniversari li van comprar un gatet tot blanc i li van posar bola de neu.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Leo!

Gràcies per participar amb el teu conte.Suposo que volies continuar l'anterior conte però realment no ho has fet. Bé, t'has despistat. Però et valoro el treball.

Et recomano que si tens dubte de com s'escriu alguna paraula cerquis usis el diccionari, perquè n'hi ha moltes. Te les corregeixo perquè la propera no les repeteixis:

vegada, nens, van, anar, de compres, abandonat, van collir, posar, Bola de Neu (nom propi), perquè,plorar, feliç, semblava, estranyava, essent vagabund.

Pots seguir participant si ho desitges, però recorda't de llegir bé els enunciats i especificar l'exercici que realitzes.

JM.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Selene!

Tu sí que has encertat la idea del conte i a més amb molta picardia has seguit la historieta de l'Àlec i la de la Mònica, que d'entrada havien de continuar l'una a l'altra, però la Mònica no ho havia fet, també per descuit.

Et corregeixo les faltes per tal que no les tornis a repetir:

vigília, Nadal, a les, als contenidors, començar, el que va fer amb els diners que li van tocar (en plural tot), pel, escombraries, Bola de Neu (nom propi), va anar, bitllet.

Per cert, molt bona feina i gràcies per participar de nou. Si ho desitges pots anar seguint el conte com evoluciona.

JM.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;