dilluns, 9 de setembre del 2019

Troba el dialecte amagat. Adreçat a Batxillerat

Avui us proposo investigar una mica i a veure qui es capaç de descobrir el dialecte que s’amaga darrer d’aquests mots. És un dialecte que no podreu escoltar de manera habitual, i que potser us caldrà realitzar alguns quilòmetres per escoltar-lo. Després de donar-vos aquestes petites pistes, us aventureu a esmentar de quin dialecte es tracta? No és una empresa senzilla descobrir-lo. Apa, aquí us deixo amb el fragment. Som-hi!

“Quan nantres érem pitites, X era un poble en què sempre hi havie ball i hi havie de tot. Anàvem tots a la una i tots units. Allí a casa l’Emília, a Casa Bernat, feben el ball. Son padrí tocava l’acordeón. Jo no havia sentit mai que el meu pare es barallés amb ningú. Tots visquívam aquí. Tallàvem els Prats, segàvem els camps, tinívam patates, tinívam gra, tinívam de tot”.


(Fragment extret de: Segre, 1 de setembre del 2019)

(Imatge extreta de: Diari "Les Muntanyes")


EXERCICIS:

1. Llegeix el present paràgraf, determina de quina varietat dialectal de català es tracta i justifica la teva resposta.

2. Cerca informació sobre la varietat dialectal de català que penses que apareix al paràgraf i esmenta’n algunes característiques.

3. Esmenta les varietats dialectals que podem trobar dins del català nord-occidental i escriure-ne les principals característiques diferenciadores.

4. Repte: estudia la varietat dialectal que es parla a la teva zona o poble. Recull vocabulari, anomena’n alguns trets de vocalisme, consonantisme, morfologia.

5. Realitza un petit estudi sobre algunes frases típiques que es diguin al teu poble i glossa’n el seu significat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;