divendres, 24 de febrer de 2017

Una història de fantasmes. Comprensió lectora. Adreçat a 4t d'ESO


Una casa de Vallcanera es fa popular pels seus fenòmens paranormals

Diversos investigadors en aquesta matèria asseguren que a la finca senyorial de Sils s'hi poden escoltar psicofonies

03.03.2015 | 07:42

Una casa de Vallcanera es fa popular pels seus fenòmens paranormalsGIRONA | ROSER ALBERTÍ Des de fa mesos, circulen per algunes xarxes socials com Facebook o Twitter diversos articles i posts on s'assegura que el Mas Busquets de Vallcanera, ubicat al municipi de Sils, és un dels epicentres de fenòmens paranormals més "terrorífic" de Catalunya. Des de fora, només és una antiga casa senyorial de tres pisos abandonada i envaïda per la bardissa. A dins, però, segons asseguren diversos grups d'investigació com buscadoresdefantasmas.es o el grup Sociedad Fenómenos Paranormales Girona (www.sociedadfpg.com) s'hi poden escoltar veus, laments i crits de dones -entre altres psicofonies- i captar-hi ombres de figures humanes.

"El més impactant que hi hem pogut escoltar han estat les veus d'uns nens demanant ajuda", explicava un dels membres de l'entitat gironina SFPG, que ha estat a Can Busquets una vintena de vegades amb equips especialitzats. "Hi anem de nit, que és quan hi ha menys contaminació acústica", remarcava aquest portaveu de l'associació, que afegia que aquest espai és "dels pocs" on han pogut captar les psicofonies "en directe" -sense necessitat de cap mitjà tecnològic. A la seva pàgina web (www.sociedadfpg.com) s'hi poden escoltar algunes paraules i sons enregistrats com "ei Joaquim", "Bon dia", "matar" o riallades de nens, entre altres.

Les ombres, en canvi, només van ser captades a través de càmeres fotogràfiques i de vídeo. "No es veu amb gaire claredat i en directe no n'hem vist cap, sempre a través de les lents de les càmeres", subratllava el representant.


Llegenda urbana o realitat?

Són molts els misteris i rumors que envolten la història d'aquesta finca, que a més de la casa senyorial incorpora també la torre Busquets -la casa principal on hi ha la capella- i l'Escola Santa Victòria Busquets. Alguns portals d'internet afirmen que durant la Guerra Civil espanyola, dues famílies es van assassinar entre elles per una herència o que l'escola va ser utilitzada com a orfenat i que serien aquests antics ocupants els que es poden escoltar en l'actualitat.

Per desentranyar aquestes llegendes urbanes, José Manuel de la Rosa, aficionat als fenòmens paranormals de Sant Feliu de Guíxols i Josep Ros, membre del SFPG i de Vidreres, van realitzar una recerca històrica en els arxius municipals de Sils i a la Universitat de Girona, a partir de la qual van determinar que no hi havia constància de l'existència de cap orfenat, però sí d'una escola no oficial -la Santa Victòria, construïda entre 1919 i 1920- on acudien els fills dels masovers, dels pagesos i dels veïns de les zones pròximes a Can Busquets, que en determinades ocasions -a causa de la llunyania- havien de fer nit a la finca.

Segons aquests historiadors aficionats, la finca va ser construïda en aquests terrenys de 1849 a 1853, per dos guixolencs: Victòria Baster i Josep Maria Vidal, que residien a Marsella i es dedicaven al transport de mercaderies en vaixell. "Actualment pertany a una immobiliària de Barcelona", afirmava l'alcalde de Sils, Martí Noguer, que afegia que "segons diuen havia estat una gran mansió, però ara està en ruïnes, completament descuidada".

Per aquest motiu, apropar-se a aquesta casa senyorial comporta un perill. "Està destrossada, plena de bardisses i les parets cauen a trossos", explicava Noguer. "Des de l'Ajuntament ho vam fer encerclar amb una tanca metàl·lica però els joves, els veïns més curiosos i els lladres de cables de coure hi accedien igualment", lamentava l'alcalde.

En aquest sentit, els membres de la Societat SFPG, alerten que no és segur entrar a la finca i que ells, abans d'accedir-hi, realitzen anàlisis a l'estructura per saber en quin estat es troba. "Només hem estat en tres estances, perquè a la resta ens fa por que ens caigui el sostre al damunt", explicava el portaveu de l'entitat, que afegia que "és una llàstima que estigui en tan mal estat" perquè "si poguéssim estar per tota la casa, suposo que captaríem fenòmens molt més espectaculars".

(Notícia extreta de: buscadoresdefantasmas.com)


!!EXERCICIS:

1.      Redacta un resum de la present notícia.

2.    Explica una història real de misteri: ovnis, cases encantades, esperits, aparicions… emperò que hagi succeït. Ajuda’t d’Internet però no copiïs la història, sinó resumeix-la.

3.     Saps què és una psicofonia?

4.   Recomana dues històries de misteri o de fantasmes que coneguis. Esmenta l’autor i l’any d’edició.

5.      Cerca al diccionari dues paraules que hagis après amb la lectura de la notícia i explica el seu significat.

6.      Contextualitza la present frase dins del text. A què fa referència?
“Per aquest motiu, apropar-se a aquesta casa senyorial comporta un perill”.


7.      Fòrum: creus en els fantasmes i les cases encantades? Què en penses de tot plegat? Realitat o mentida? És un muntatge per tal que la gent visiti aquell lloc?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;