dimecres, 5 de juliol del 2017

La Mare de l'Aigua. Conte d'arreu del món. Adreçat a tothom



LA MARE DE L’AIGUA

Conte tradicional de Brasil

Al canal de Tarumà succeí quelcom terrible: els pescadors desapareixien i únicament tornaven les seves barques buides. La població, que sempre havia estat molt guerrera, es quedà sense aliment. Fins que un jove coratjós s’endinsà a la mar. No pescà res en tres dies, i quan retornà a la terra, una estranya criatura, meitat dona, meitat serp, li barrà el pas.

-“Soc la Mare de l’Aigua –anuncià-, la que devora els pescadors i provoca terratrèmols dins del mar i inundacions. Com que ets valent, pots salvar la teva vida i la del teu poble si enterreu totes les armes i vens a viure amb mi sota l’aigua”.

-“Molt bé –contestà el jove-, així es farà. Quan retornà al poblat, tots es posaren a reunir les armes i a enterrar-les a prop de la riba. Emperò el jove, que no volia passar la resta de la seva vida amb la Mare de l’Aigua, es guardà un petit ganivet en la cintura. L’endemà, ella anà a buscar-lo, però no tardà en veure que l’aigua reflectia el ganivet platejat amagat. S’empipà molt i envià una immensa onada que s’engolí les cases, els arbres, les persones i els animals… Des de llavors, per les nits, al canal de Tarumà, poden veure’s les siluetes de la Mare de l’Aigua i d’un jove que plora d’amargura.




(Adaptat de Cuentos del mundo, n.98, de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)

(Traducció: Josep Maria Corretger)

(Imatge extreta de: mitoscortos)



!!EXERCICIS:

1.      Realitza un breu resum d’aquest conte d’arreu del món.

2.      Per què creus que la Mare de l’Aigua s’engolia els pescadors?

3.      Comenta el significat de l’expressió “barrar el pas”. Pots contextualitzar-la dins del conte? Qui la diu i per què?

4.   Esmenta dues paraules que apareixen al conte i dins de l’accent diacrític que hagin canviat d’escriptura des de les l’aparició de “Ortografia catalana”, el juny del 2017.

5.      Descriu a la Mare de l’Aigua.

6.     Investiga i esmenta com s’anomena el terratrèmol produït dins del mar i que en castellà en diem “maremoto”.

7.      Ara pots ampliar el vocabulari de fenòmens meteorològics produïts dins del mar. Si cal ajuda’t d’Internet.

8.      Fòrum: creus que la Mare Natura està enfadada amb nosaltres? Per què? A què es deu tanta abundancia de tsunamis, tifons, inundacions i similars? Els humans hi tenim part de culpa? Què podem fer per evitar-ho? Raona les teves respostes.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;