dilluns, 2 de gener del 2017

Quan els àngels passen a prop. Conte d'arreu del món. Adreçat a tothom

QUAN ELS ÀNGELS PASSEN A PROP
Conte tradicional de Brasil
En temps remots, un gegant rabassut i molt lluminós que vivia al cel decidí baixar a la Terra una temporada. Però era tal la seva combustió interna i externa que li era suficient amb un esternut per incendiar un immens bosc. Quan es movia mínimament del seu amagatall, el foc s’estenia com la pólvora pels prats, muntanyes i poblacions. I quan sortia per donar una volta, socarrimava tot el que es posava pel seu davant.
Els llavors pobladors de la Terra no podien suportar aquell intens i sufocant calor. Ho provaren tot per tal de protegir-se, emperò arribà un moment de tal angoixa que ja no sabien ni on posar-se ni què fer...
Fins que uns àngels baixaren del cel i intentaren convèncer al gegant –avui el nostre Sol- que tornés a les alçades. Emperò el gegant es negava un i altre cop. Semblava disposat a quedar-se per sempre en els seus nous dominis. Llavors, als àngels, que eren molt sagaços, se’ls ocorregué posar-se a fer pipí dia rere dia a la porta del seu catau. Al gegantó no li semblava importar-lo gens ni mica, fins que es veié amb el celestial líquid al coll i no tingué més remei que tornar al cel d’un salt. Aquelles aigües formaren els mars i els oceans, i es diu que per això són salades.

(Traduït per: Josep Maria Corretger. Extret de Cuentos del mundo, n. 90, de Sofía Sánchez, dins “20 Minutos”)
(Imatge extreta de: google)


!!EXERCICIS:
  1. Redacta un resum d’aquest conte d’arreu del món.
  2. Cerca tres paraules que hagis après amb la lectura del conte i explica què signifiquen.
  3. Escriu cinc verbs i cinc adjectius que apareguin al conte.
  4. Reescriu el conte amb els mateixos protagonistes i amb el mateix sentit final, emperò fent-lo molt més bonic.
  5. Proposa un altre títol per aquest conte d’arreu del món i raona’n la teva elecció.
  6. Aquest conte és del Brasil. Cerca una mica d’informació d’aquest país per tal de realitzar una breu presentació a classe o bé escrita.
  7. Informa’t i comenta una altra hipòtesi sobre per què l’aigua del mar és salada. Pot ésser real o fantasiosa, però ha d’existir.
  8. Fòrum: expressa allò que t’ha transmès la lectura del present conte.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;