divendres, 30 de desembre del 2016

La serp arc iris. Conte d'arreu del món. Adreçat a tothom

LA SERP ARC IRIS
Conte tradicional d’Amèrica del Nord
Fa una bona colla d’anys una terrible sequera arrasà les terres del nord de Nord-amèrica. Els Prats ja no tenien pastura per als búfals i cavalls, i els rius més que portar aigua transportaven fang. Tot s’havia convertit en un desert erm, trist i solitari.
Els indis de la zona estaven exasperats i foren a consultar al bruixot de la tribu. Aquest provà tot tipus d’encantaments i balls rituals, emperò no aconseguí que caigués ni una sola gota. La situació era desesperada.
Llavors, una serp que passava per allí escoltà els laments del bruixot i li digué que l’ajudaria si la llançava amb tota la seva força per l’aire. El bruixot, que no tenia res per perdre, així ho va fer. Llançà la serp tan enlaire que aquesta començà a estirar-se i estirar-se fins que arribà als núvols més elevats. Allí, amb les seves escames, començà a rascar el gel i el gebre fins que l’aigua inaugurà la seva caiguda amb força sobre els camps i turons. Després, un sol tímid deixà anar els seus rajos sobre la pluja i un enorme arc de sant Martí es desplegà enmig del prat. Tota la tribu celebrà una gran festa en honor del bruixot que els salvà, i aquest sempre tingué a la serp com a la seva fidel ajudant i company.




(Traduït per: Josep Maria Corretger. Extret de Cuentos del mundo, n. 89, de Sofía Sánchez, dins “20 Minutos”)
(Imatge extreta de: pinterest)

!!EXERCICIS:
  1. Realitza un breu resum d’aquest conte d’arreu del món.
  2. Cerca sinònims dels mots: començà, llançar, llavors, exasperats.
  3. Qui realitza el paper més important, el bruixot o la serp? Per què?
  4. Per què el conte s’anomena “La serp arc de sant Martí”? Investiga perquè el conegut fenomen atmosfèric es diu “arc de sant Martí”.
  5. Veus algunes semblances entre el conte i el nostre món actual. Si la resposta és afirmativa, esmenta-les.
  6. Pots extreure algun aprenentatge per al teu dia a dia amb la lectura d’aquest conte? Quin?
  7. Busca tres noms, tres adjectius, tres verbs i tres adverbis dins del conte.
  8. Fòrum: expressa la teva opinió sobre aquest conte d’arreu del món. Què t’ha semblat? Per cert, creus en els bruixots o bé endevins? Raona les teves respostes.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;