dimarts, 31 de gener del 2017

La xarlatana. Conte d'arreu del món. Adreçat a tothom

LA XARLATANA
Conte tradicional de Irak

En un petit poble vivia una dona que no sabia estar callada. Parlava i parlava a totes hores, i amb tot el món, d’això, d’allò altre i del més enllà.

Durant diversos dies començaren a aparèixer gallines del corral de la seva veïna, i aquesta li digué a la xarlatana que es pensava qui podia ésser el lladre i que li comentaria si guardava el secret. La xarlatana jurà que els seus llavis estarien segellats per sempre. Així que la veïna confià en ella i li digué el nom del lladre.

Al següent dia tot el poble coneixia la notícia i la policia s’emportà el sospitós. Però les gallines continuaven desapareixent nit rere nit. D’aquí que el poble es dividí en dos bàndols: els que estaven a favor de la xarlatana perquè pensaven que deia la veritat i els que estaven en contra d’ella perquè pensaven que tot era mentida. El poble estigué enfrontat fins que una nit de lluna, un veí descobrí al lladre: un llop solitari i famolenc.

Al proper matí el sospitós fou alliberat i a la xarlatana se la jutjà. Fou condemnada a: escampar plomes de gallina en un camp i recollir-les quan fes vent. D’aquesta manera aprendria a ésser discreta i a no mentir.



(Traduït per: Josep Maria Corretger. Extret de Cuentos del mundo, n. 94, de Sofía Sánchez, dins “20 Minutos”)

(Imatge extreta de: mi sala amarilla)


!!EXERCICIS:

1.      Redacta un resum d’aquest conte d’arreu del món.

2.      Com haguessis actuat al lloc de la xarlatana? Penses que li havien posat un parany? Quin?

3.      Esmenta dues paraules que hagis après amb la lectura del conte. Explica el seu significat i redacta dues oracions amb cadascuna.

4.      Recull totes les paraules que tinguin al·lusions temporals i apareguin al conte.

5.      Cerca quatre pronoms al conte i esmenta’n el seu antecedent o referència.

6.     Opinió: abans de realitzar una mala acció penses si és millor fer-la o no i les conseqüències que pot tenir? T’agradaria que algú te la fes a tu? Per què? Raona la teva resposta.

7.      Cerca una mica d’informació de Irak i presenta-la als teus companys. Escriu-la aquí.

8.    Fòrum 1: què en penses dels xarlatans que apareixen a la televisió: programes de xafarderies, gent que prediu el futur i similars? T’agraden les xafarderies o bé les segueixes? Tant si són del teu poble o barri, com de la televisió?

9. Fòrum 2: penses que els famosos mereixen més intimitat? Per què? Et crea malestar que persegueixin els famosos? Com actúes quan tens un famós a prop teu i l’admires? T’identifiques amb la xarlatana o bé ets més discret/a? Per què? T’agradaria ésser famós? Com actuaries si ho fossis i et perseguissin contínuament? Raona les teves respostes.

10.  Comenta algun aspecte que no hagi aparegut en els exercicis d’aquest conte.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;