dimarts, 27 d’octubre del 2015

Halloween i la castanyada. Adreçat a tot l'alumnat

.És una festivitat que ens ha vingut adoptada sense conèixer gaire, de la mà de Hollywood.

.L’origen ve de fa tres mil anys, per tant, és una de les tradicions més antigues. Amb el temps s’ha anat transformant una mica. Els primers que la van celebrar van ésser els celtes, perquè pensaven que la nit del 31 d’octubre les ànimes dels difunts tornaven a caminar per la terra.

.El nom de Halloween prové de “All Hallow’s Eve”, traducció literal de vespre de tots els sants, que se celebra el dia 1 de novembre.

.Les carabasses il·luminades provenen d’una llegenda on el granger Jack, va fer un pacte amb el diable després de portar una vida plena de mentides, no pogué anar al cel ni a l’infern. Això féu que es veiés obligat a vagar durant tota l’eternitat amb una llanterna com a única ajuda, feta amb una hortalissa i un carbó roent que provenia de l’infern. D’altra banda, també es creu que les llums de les carabasses enceses recorden els focs que tenen origen en els cementiris a conseqüència dels gasos dels cossos que hi reposen.

.Els americans foren els primers a popularitzar la festivitat de Halloween, ara bé, a Amèrica del Nord es practicava des del segle XIX. La festa té moltes semblances a la festivitat que es realitzava a Minnesota durant els anys 20. Fou allí d’on van inspirar-se la resta de llocs per exercitar la seva festa, on s’acostumava a realitzar una desfilada per tota la ciutat, cosa que en moltes ciutats catalanes es torna a fer de fa uns anys.

.La nit de Halloween si una colla de nens disfressats truca a la porta de casa teva cal que els donis caramels, sinó et poden embrutar la porta de la llar de paper higiènic mullat, omplir-te la façana d’ous o similars. Aquestes bromes vénen de la tradició, quan es pensava que els morts feien peticions als vius i si aquests darrers no accedien a complir-les, les seves vides podien ésser un veritable malson.

.El dia dels difunts la gent es disfressa perquè hi ha la creença que així s’espanten els mals esperits que aquest dia arriben a la terra per a espaordir.

.Als Estats Units a més d’espantar també ridiculitzen els temes d’actualitat. Per això, podem veure disfresses de personatges destacats durant l’any.

.La nit de tots sants cal encendre una espelma si vols dormir bé, i aconseguirem que els mals esperits que vaguen durant aquesta nit sense rumb s’allunyin. És similar a la foguera de sant Joan, que té la mateixa finalitat. Es diu que cal encendre una espelma per cada ésser estimat que ja no estigui amb nosaltres.

.Cada país del món adapta la festa de Halloween a la seva manera. A Hong Kong, per exemple, els habitants col·loquen branques de salze a les portes de les llars perquè passin de llarg les ànimes errants. A Colòmbia tenen una celebració molt peculiar, es dediquen altars amb objectes i flors en honor a les persones que han mort durant aquell any en l’espera que arribin. Aquest altar té tres nivells: el cel, la terra, i l’inframón. A més, es posa aigua per a què l’ànima es renti després del llarg viatge, aromes per a purificar l’ànima, paper picat que representa el vent, espelmes per al foc, llavors i fruits per a la terra, flors de cempasúchil com a ornament, menjar que agradava al difunt per a què mengi, també s’ofereix pa de mort com ofrenda als difunts, així com a alguns objectes personals, la creu del catolicisme; o unes calaveres de sucre que representen l’alegria de la mort. Finalment, apaguen les espelmes per dir adéu i que vinguin el proper any.

A Tòquio realitzen una festa sobre l’erotisme i on realitzen una desfilada de disfresses eròtiques. A Edimburg, els nens petits de cada llar expliquen acudits i històries als més grans. A Irlanda, per exemple, encenen fogueres, com succeeix a Catalunya el 24 de juny.

.Durant l’edat mitjana es recordava als veïns que calia resar pels difunts, feien tocar les campanes dels monestirs. Com que el campaner realitzava un gran esforç a l’hora de tocar les campanes aconseguia rescabalar-se mitjançant castanyes i bevent vi blanç dolç de porró. Hi havia tants campaners que amics i familiars els acompanyaven, així com també participaven a l’hora de tocar les campanes. Aquests també participaven a menjar les castanyes i el vi. En molts pobles de Catalunya, a més, els homes anaven a recollir castanyes, moniatos i llenya, en canvi, les dones preparaven els panellets amb ametlla mòlta i sucre. Llavors, la nit del 31 d’octubre es reunien plegats al voltant de la llar de foc i menjaven castanyes i moniatos.

A la vegada, també era una tradició que els nens deixessin castanyes en algun espai de la llar, perquè durant la nit les ànimes dels difunts de cada família vinguessin a recollir-les i les canviessin pels panellets.




(Algunes idees han estat adaptades de la revista Dona, octubre del 2015)

(Foto extreta de: unanyalquebec.blogspot.com)



!!EXERCICIS:

1.   Explica breument els orígens de la tradició de Halloween.

2.   Redacta una redacció explicant quin seria el teu Halloween perfecte.

3.   Cerca informació sobre com se celebra la festivitat de l’1 de novembre en un país que desconeguis.

4.   Fòrum 1: el dia de les ànimes, veuràs alguna pel·lícula de por, en cas que t’agradin, per tal de seguir la tradició? Per què?

5.   Fòrum 2: què en penses de la festa de Halloween, la castanyada i la festa dels difunts? Et disfresses? Com viuràs aquell dia?

6.   Fòrum 3: creus que en l’antiguitat hi havia massa por als mals esperits i d’aquí que s’hagin creat aquestes festes? Per cert, creus en els esperits? Realment, existeixen? Raona les teves respostes.

7.   Opinió: comenta una pel·lícula que t’hagi fet molta por. No t’oblidis d’esmentar-ne el títol, el director, alguns protagonistes i l’any d’edició.

8.   Comenta quin és el ser terrorífic que més t’hagi espantat, ja sigui real o de ficció i el perquè.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;