dissabte, 19 de setembre del 2015

Un espiral o una espiral? Adreçat a tot l'alumnat




Sovint ens pot passar que amb el temps, ja sigui per oblit o pel mal ús d’una paraula li modifiquem sense voler el seu gènere i l’emprem malament, tant a nivell oral com escrit. És precisament això el que ens succeeix amb el mot “espiral”. És un mot masculí (un espiral) o bé, és un mot femení (una espiral). Ara que t’he presentat la qüestió, et vénen a la ment dubtes o potser ho tens clar.

Anem a resoldre el dubte:

Un espiral (incorrecte)

Una espiral (correcte). Atès que és un mot femení.

Aquesta no és l’única paraula que ens balla pel cap. N’hi ha algunes més que de vegades els hi canviem el gènere: avió, postres, senyal, aroma, allau...  Ara et fan dubtar, oi? També cal tenir present que el seu gènere no es correspon amb el d’altres llengües romàniques. 

De tant en tant, és molt recomanable donar una llambregada a les paraules que tenim a sota etiquetades com a masculines i com a femenines, perquè n’intercanviem el gènere inconscientment i a més, creiem que les pronunciem i escrivim correctament quan no és així, i si les interioritzem molt, tindrem feina a corregir-les. En veiem algunes:

.Són paraules masculines:

Els afores, un escafandre, un anell, el marge, un orde religiós, els espinacs, un estratagema, un avantatge, el pebre, el front, el compte, el pendent, un full de paper, el corrent, el senyal, el costum, un interviu, els tèrmits, el llegum, el deute, un titella, el dubte, un bacteri, el lleixiu, un avió.


.Són paraules femenines:

Una anàlisi, la nespra, una amargor, una àgape (àpat d’amics), la claror, les postres, una esplendor, la síncope (elisió de síl·labes o mots dins d’un so), una àncora, la marató, una olor, la síndrome, una aroma, la remor, la sida, la cercavila, la resplendor, la dent, la suor, una allau.


D’altra banda, també podem trobar alguns mots que admeten els dos gèneres:

El vodka / la vodka
El mar / la mar
Un art / una art
El vessant / la vessant


Finalment, també podem trobar mots que canviaran de significat segons el gènere que tinguin en aquella oració.

Ex:

El canal (riu artificial / canal de televisió) / la canal (canalera de la teulada)

Un editorial (article de premsa que representa un diari) / la editorial (empresa que edita llibres)


.Per a saber-ne més consulta el següent enllaç:


(Imatge extreta de: sanacionnatural.net)



!!EXERCICIS:

1.      Amplia la llista amb quatre parelles de paraules que canviïn de gènere segons portin l’article masculí o femení. Anota el seu significat al costat.

2.      Subratlla la forma correcta de les següents parelles de mots:

Una avió / un avió; un aroma / una aroma; un esplendor / una esplendor;

Les postres / els postres; la pendent / el pendent; el senyal / la senyal;

El mar / la mar; la llegum / el llegum; un olor / una olor;


3.      Amplia la llista de paraules que tinguin doble possibilitat de gènere, com per exemple, la paraula “art”.


4.      Quines són les paraules que et fan equivocar més de la següent fitxa perquè els canvies el gènere contínuament? Realitza el teu top 5.


5.      Fòrum: t’ha servit la present fitxa per a millorar en la teva ortografia? Quins dubtes t’han sorgit en els exercicis? Per què creus que cometem els errors de canviar de gènere un mot? Raona la teva resposta.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;