dijous, 17 de setembre del 2015

La màgia dels clubs de lectura. Adreçat a tothom

Llegir acostuma a ésser una acció solitària, individual, emperò quan comentes el llibre amb d’altres persones, esdevé un acte col·lectiu. Estem parlant dels clubs de lectura. Però què és un club de lectura?

És una agrupació de persones que llegeixen al mateix temps la mateixa obra. Sota la supervisió d’un expert en la matèria tracten durant una hora o bé, una hora i mitja els llibres proposats. Els clubs de lectura acostumen a escalfar motors el mes d’octubre.

Aquest exemplar és prestat per la biblioteca a cada membre del club i se celebren reunions quinzenals o mensuals per a comentar el que s’ha llegit i les interpretacions de l’obra. Els beneficis són que en primer lloc el lector realitza una lectura individual, a mode de reflexió, així va redescobrint l’obra, les petites trames que inclou, i cada lector/a la viurà com a una experiència única i irrepetible.

Els clubs de lectura poden ser de dos tipus: oberts, que inclouen una gran varietat d’obres, sense seguir un determinat gènere, un espai o un temps històric concret. Per això podem trobar obres de novel·la, teatre, poesia o de la literatura d’un país anar cap a una altre.

D’altra banda, també podem trobar els clubs que se centren en una temàtica concreta: la novel·la negra, la novel·la històrica, la ciència, la filosofia, la literatura fantàstica, el còmic o els viatges, així com també clubs que focalitzen els esforços en llengües estrangeres o en obres d’escriptores, entre d’altres.

El moderador del club de lectura té llibertat per escollir els llibres que farà llegir als membres que el formen. D’entre una llistat de més de mil referències, hi ha d’haver més de vint unitats del mateix títol. Això fa que cada grup tingui la seva pròpia personalitat, originada pels gustos de l’expert/a que dirigeix, com també pels diferents usuaris que el formen.

Hi ha autors-moderadors que intenten equilibrar les obres que han escollit, per exemple, de literatura universal que siguin breus per tenir més temps de llegir-les, amb d’altres d’escriptors catalans vius i clàssics contemporanis. Així com també tenen presents les peticions dels usuaris.

En els clubs de lectura se sol tenir present el pròleg del llibre i l’epíleg, per algun motiu hi està present. S’acostuma a introduir el llibre, explicar perquè s’ha triat i com es relaciona amb el fil conductor de la temporada. També se sol lliurar un dossier amb diverses informacions, resums i notes sobre l’autor, però es fa una mica més endavant, per no desvetllar les claus que amaga l’obra.

“De totes maneres, jo sóc partidari de primer llegir el llibre i després consultar la informació del dossier, per no començar la lectura condicionant”, Sebastià Bennasar.

Les sorpreses sorgeixen a l’hora de realitzar el comentari dels llibres, sobretot els que poden generar debats. Sempre poden sortir diferents lectures. No se sap si un llibre funcionarà o no. L’interessant és que sorgeixen opinions a favor i en contra argumentades. També es pot observar una gran diferència entre l’opinió dels crítics i la dels lectors.

“De vint-i-cinc lectors en poden sorgir vint-i-cinc lectures diferents”, Sebastià Bennasar.

“Tot i que sempre tinc definides quines són les claus de cada llibre, prefereixo callar-me-les  al principi, perquè siguin els mateixos usuaris els que les vagin traient a la llum”, Álvaro Colomer.

 “Només al final, o quan veus que el debat està estancat, intento fixar-me en temes més literaris, ja sigui d’estructura o narrativa. Quan es tracta de clàssics, sí que m’agrada posar sobre la taula alguns temes determinats”, Sebastià Bennasar.

En tot club de lectura, mai s’estableixen diferències entre quin lector és el millor, sinó que l’important és llegir i sobretot debatre les obres col·lectivament.

Et vols apuntar a algun club de lectura? Doncs, entra a la xarxa de biblioteques de la Generalitat de Catalunya o preguntar-ho a la biblioteca més propera al teu poble o ciutat per a què te n’informin.


(Idees adaptades de: PALOMARES, E., (2015). Un espai on compartir amb els altres el plaer de llegir, dins El Periódico de Catalunya, 6 de setembre)

(Il·lustració: Sarah Wilkins)






!!EXERCICIS:

1.      Defineix què és un club de lectura i els seus beneficis.

2.    Has participat alguna vegada en un club de lectura? Què t’ha semblat l’experiència? Quins tipus de gèneres t’agrada més tractar en un club de lectura?

3.      Explica la present cita:

“De vint-i-cinc lectors en poden sorgir vint-i-cinc lectures diferents”,
Sebastià Bennasar.



4.  Cerca per Internet una imatge de lectura que t’agradi i adjunta aquí l’enllaç per poder visualitzar-la.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;