divendres, 15 de juliol del 2011

El sastret i els tres gossos. Un conte per a l'ESO.


EL SASTRET I ELS TRES GOSSOS
Conte tradicional d’Alemanya
Un sastre que recorria el món topà amb tres gossos que li preguntaren si podien acompanyar-lo, i el sastret acceptà encantat. Vet aquí que un dia arribaren a les portes d’un palau. Els tres gossos li demanaren que els vengués als dos gegants que allí vivien. Però abans donaren al sastret tres objectes singulars: un tub de pegament, un pal i una trompeteta.
Els gegants compraren els gossos i anaren a guardar-los a l’estable. Mentrestant, el sastret impregnà les seves cadires amb aquell ungüent enganxós. Quan tornaren, li digueren que no li pagarien i que se’l menjarien. Però l’astut sastret els convencé per a què s’asseguessin. Així ho feren i ja mai més s’aixecaren, perquè a més de quedar-se empegats, el sastret els fulminà amb el pal. Però un altre gegant arribà al palau i el capturà. El sastret aconseguí bufar la trompeteta i… els tres gossos trossejaren el ganàpia.
Llavors, increíblement, els gossos demanaren al sastret que els tallés el cap! Dubtà, però insistiren tant que accedí. De manera imminent, els tres animals es convertiren en un rei i dues princeses. El sastret es casà amb la més gran i junts construïren un refugi per a gossos abandonats.
Extret de “Contes d’arreu del món”, n. 135, de Sofia Sánchez, dins “20 minutos”.
!! EXERCICIS:
-Realitza un resum de tres a quatre línies d’aquest conte d’arreu del món.
-Cerca un sinònim i un antònim de: topà, impregnà, ungüent, ganàpia.
-Escriu una historieta amb els mateixos protagonistas però adaptada als nostres dies. Modernitza-la!
-Has trobat adecuada l’actitud del sastret al llarg de tot el conte? Per què?
-Què t’ha semblat aquest conte? T’ha agradat? Per què?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;