divendres, 22 de juliol del 2011

El rei i les seves dues filles. Un conte per a l'ESO.




EL REI I LES SEVES DUES FILLES
Conte tradicional indi
Un rei tenia dues filles molt belles, però volgué saber quant l’estimaven. Primer preguntà a la major. La noia, astutament, respongué que l’estimava “com el sucre”, ja que era el sabor preferit del seu pare.
El rei es posà content i li féu la mateixa pregunta a l’altra germana. Però aquesta digué que el volia “com la sal”. El rei, empipat perquè detestava aquest sabor, l’expulsà del palau. La princesa es refugià en una cova. Un dia es trobà amb un príncep. Els dos s’enamoraren de manera immediata i se n’anaren al palau del príncep. Passats els mesos, un hoste arribà al palau. El príncep l’acollí encantat però la princesa, en veure que el convidat era el seu pare, no volgué ajudar-lo i s’amagà a la cuina, on començà a preparar plats i plats, i cada cop més dolços.
El rei estava feliç, però arribat el cinquè dia estava tan empatxat de dolç que passà tres dies sense menjar absolutament res. Quan s’hagué refet, la princesa cuinà un menjar normal i el rei volgué conèixer a qui tant gustoses menges havia preparat. Quan la princesa es presentà, el rei reconegué el seu error. Es perdonaren i foren feliços menjant plats tan dolços com salats.
Extret de “Contes del món”, n.2, de Sofía Sánchez, dins de “20 minutos”.
!! EXERCICIS:
-Trobes que l’actitud del rei davant de les seves filles és la més correcta? Per què?
-Si fossis la filla del rei que cuinava plats salats com haguessis reaccionat amb el rei quan fou rebutjada del palau.
-Ara posa’t a la pell del rei en la part final del conte. Haguessis actuat de la mateixa manera? Justifica la teva resposta.
-Aquest conte d’arreu del món t’ha transmès algun tipus d’ensenyament?
-Sovint, quan escrivim fem un abús de la paraula “ja que”. Ara canvia el nexe “ja que” per un altre d’equivalent. Llavors cerca’n dues possibilitats més sinònimes de “ja que”.
-Realitza un petit recull de tot el vocabulari ja siguin noms i verbs inclosos dins el camp semàntic de la cuina.
-Explica la diferència que hi ha entre “tan” i “tant”. Com t’ho faràs per a no caure en aquest error?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;