dimecres, 27 de juliol del 2011

El jove pescador Urashima. Un conte per a l'ESO.


EL JOVE PESCADOR URASHIMA
Conte tradicional japonès
Un jove pescador anomenat Urashima veié a uns malvats torturar a una tortuga. El noi els digué que la deixessin en pau, però els joves es burlaren d’ell. Urashima els donà tots els diners que portava per a què s’allunyessin de la tortuga i la retornà al mar.
Un dia que pescava, la tortuga se li acostà i li digué: “Sóc una princesa i t’estic agraïda. Vine amb mi al fons del mar per a què et conegui la reina”. El jove es llançà a les aigües, sense pensar-s’ho dues vegades, i arribà a una meravellós palau de vidre i or. La reina li comentà que es quedés a viure amb ells, i Urashima acceptà.
Després de tres anys de felicitat, el jove sentí nostalgia del passat. Abans que retornés a la terra, la reina li donà un musclo gegant per a què el protegís de les desgràcies, però l’aconsellà de no obrir-lo mai. Quan Urashima retornà al seu poble, tot estava molt canviat: els edificis eren molt grans i les persones vestien de manera estranya. La seva cabana era l’única que encara es mantenia de peu. El jove tenia angoixa per no retrobà el seu passat i decidí obrir el musclo… Un fort vent sortí del seu interior i transformà a Urashima en pols. En realitat havien passat tres segles.
Extret de “Contes del món”, n.4 de Sofía Sánchez, dins “20 minutos”.
!! EXERCICIS:
-Escriu un resum de quatre línies sobre aquest conte d’arreu del món.
-Cerca al diccionari el significat de musclo, angoixa i anota’l. Pensa un sinònim d’aquests mots per no repetir-los tant al text i redacta una oració amb cadascun.
-T’ha transmès algun ensenyament aquest conte? Quin? Justifica la teva resposta.
-Penses que és important no oblidar els teus orígens? Per què?
-Reescriu el conte amb els mateixos protagonistes donant llum a una història diferent.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;