dilluns, 9 de maig de 2011

"Murri". Una paraula un pèl confusa. Adreçat a Batxillerat i PPASUna paraula que en alguns llocs de les contrades catalanes varia de sentit és "murri". A la província de Barcelona té el significat 'd'espavilat', de tenir picardia a l'hora de fer una cosa. Per exemple, podríem dir:


-El futbolista fou murri en aixecar la pilota per sobre del porter i fer gol.


Però a la província de Lleida li donen un altre sentit, de caire més negatiu, i suposo que no serà per la boira de l'entorn, generalment, vol dir 'babau'.


-Aquell nou és un pèl murri si no prepara l'examen, ja que podria aprovar.


Fins i tot, en un programa esportiu de Catalunya Ràdio, dirigit per Joaquim Maria Puyal vaig sentir parlar una vegada dels diferents sentits d'aquest mot.


Llavors, si cerquem al diccionari el significat d'aquesta paraula ens trobarem que té dos significats possibles que es contradiuen o si més no ascepcions, i dos més un desvinculat i un altre més lligat als anteriors:


1. Taciturn (silenciós).


2. Malacarós . Que té mala intenció, que és hàbil en la dolenteria.


3. Sagaç, astut, picardiós, hàbil per a aconseguir allò que pretén.


4. Vagabund que circulava en colla, amb dones i fills, robant i captant.


Bé, ja veieu que és una paraula ben rica en significats i que tant pot usar-se amb un sentit més positiu (astut) o negatiu (malacarós), tot dependrà de les vostres intencions. Ah, sí, i el seu femení és "múrria":


-Aquella noia fou ben múrria en avançar al corredor a l'arribada.


Sabries dir quin sentit hi veus aquí?


Bé, per això us he enganxat el déu missatger, Hermes, que té un posat ben murri.Per cert, una paraula que s'hi assembla és "murrina", material fet d'una pedra que els romans anomenaven murra.


!! EXERCICI:


-Redacta vuit oracions, quatre en les quals "murri" tingui un sentit positiu i unes altres quatre on el tingui "negatiu. Si et queden forces, pots redactar-ne quatre més utilitzant els altres dos sentits.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;