dijous, 19 de maig de 2011

Frases fetes amb Gos (1). Adreçat a tot l'alumnat.
Les frases fetes són molt interessants de cercar-les per temàtiques: parts del cos, animals... i és més senzill trobar-ne una gran quantitat. Avui m'he aturat amb la paraula Gos, val a dir que és una paraula rica amb frases. Anem a veure'n algunes:-Tenir gossos fermats a la porta: tenir molts deutes. (Típica de l'Empordà)-Fer de gos o anar al darrera com un gos: seguir algú servilment.-Semblar un gos bastonejat: estar arrupit o molt esporuguit.-Viure com un gos, Portar una vida de gos, Anar com un gos: portar una vida molt treballosa, escarrassar-se.-Morir com un gos: morir malament, sense sagraments o sense companyia de ningú.-Viure o estar com gat i gos: viure en discòrdia, sense harmonia.-No valer els budells d'un gos: esser mancat de vàlua, esser menyspreable.-Divertir-se com un gos amb un joc de bitlles: no divertir-se gens. (Típica de Puigcerdà)-Estar fet un gos de llança: esser molt peresós. (Típica de Cullera)-Esser més gos que el gos d'en Pandorga: esser molt peresós. (Típica de Castelló de la Plana)-Haver-lo mossegat el gos d'en Mandra: esser molt malfeiner. (Típica de l'Empordà)-Lligar els gossos amb llonganisses: gaudir de gran abundància i benestar.-Tenir el gos agarrat a les costelles: tenir molta mandra. (Típica de València)-Fer tanta falta com els gossos a missa: esser inútil, no fer gens de falta.


Curiositat: Fins i tot els Beatles a la cançó "A hard day's night" (1964) en van utilitzar una: "It's been a hard day's night and I'd been working like a dog", que en català seria: treballar com un gos: 'treballar molt'.N.B. Material extret del Diccionari Català-Valencià-Balear.!! EXERCICI:


-Cerca una paraula o un camp temàtic i realitza una recerca per internet o en blogs a veure si trobes deu frases fetes d'aquell àmbit, cal que escriguis el seu significat.


-Redacta deu oracions utilitzant les frases amb gos que més t'agradin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;