dijous, 19 de maig de 2011

Frases fetes amb Gos (2). Adreçat a tot l'alumnat.
Eus aquí la segona part de la fitxa dedicada a les frases fetes amb gos. N'hi ha moltes més, no és pas una llista tancada o exhaurida, però aquestes són les més conegudes per la gran majoria. Alguna és un pèl vulgar. Desitjo que passeu una bona estona llegint-les. Les frases fetes són un dels temes més agradables que hi ha per treballar una llengua.


-Esser de color de gos quan fuig: esser d'un color indescriptible.


Curiositat: La Trinca usà aquesta frase feta a la cançó El Danubi blau (1971) on musicava Strauss.-Estar més sèrio que un gos quan caga: estar molt seriós. (típica d'Olot)


-Estar més content que un gos amb un os: estar molt satisfet.-Inflar el gos: exagerar, fer una cosa més gran del que sembla.-Semblar un gos davant d'una fleca: estar molt encantat o badoquejant. (Típica d'Olot)-Tractar o tenir com un gos: tractar malament, amb grosseria o sense consideració.-Tirar algú als gossos: renyar-lo molt fort.-No deixar algú bo ni per als gossos: escridassar-lo o malfamar-lo molt.-Dir-li a algú més que a un gos: insultar-lo molt.-Estar donat als gossos: estar molt irritat.-Una ventada que arrabassa la cua als gossos: una ventada molt forta.-No escapar-se d'un gos de la mateixa cadellada: esser víctima d'una venjança. (Típica de l'Empordà)-Entrar a missa com els gossos: anar-hi sense devoció.
N.B. Material extret del Diccionari Català-Valencià-Balear.
!! EXERCICI:


-Cerca en llibres o per internet vuit frases fetes més amb gos que no apareguin en cap de les dues fitxes i escriu el seu significat.


-Redacta cinc oracions amb cinc frases usades a l'exercici anterior.


-Si t'ha agradat la fitxa, proposa altres temes per a cercar frases fetes.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;