dijous, 24 de setembre del 2009

Joan Amades i Gelats. El pare del folklore català. Per a Batxillerat


El gener del 2009 va fer cinquanta anys que va morir Joan Amades, el pare de la cultura popular catalana. Aquest any ha estat homenatjat en moltes xerrades i col·loquis arreu dels països catalans. Una d'aquestes xerrades va portar-se a terme ahir a Cerdanyola del Vallès dins el marc del Correllengua. Es va passar un documental comentat de la vida d'aquest autor autodidacta i es va parlar una mica d'allò més destacat que va fer per la nostra terra. Algunes idees que es van destacar foren:


-Dos anys abans de morir es va crear l'Associació cultural Joan Amades per tal de preservar el seu llegat i que no es perdessin documents. De totes maneres, alguns papers escrits es van perdre.


-Joan Amades va viatjar per tot Catalunya recollint i recopilant material verbal, visual i escrit que la gent dels pobles i ciutats li transmetien: refranys, festes tradicionals, llegendes...


-Tot ho recollia i escrivia. "Jo sóc un drapaire, i llavors ja vindran els erudits de la llengua i ja s'encarregaran de destriar el gra de la palla".


-Va començar a recopilar material des dels setze o disset anys fins als seixanta-vuit, anys que tenia quan va morir.


-La resta de països d'Europa i del món es lamenten de no haver tingut un Joan Amades que recollís tot allò popular per tal de no perdre's al llarg del temps.


-Estava molt preocupat perquè no es perdessin les nostres tradicions, per això les recollia i editava en llibre. Té llibres de diferents temàtiques: de bruixes i bruixots, de refranys, dels xiquets de Valls...


-La seva cunyada, Consol Mallofré va encarregar-se de seguir publicant llibres de Joan Amades trenta-cinc anys després de la seva mort. Llibres que tenia preparats i que calia difondre.


-Joan Amades va realitzar tres testaments: en un ho deixava tot a la cunyada (el llegat bibliogràfic) perquè sabia que ella s'hi dedicaria i hi podia confiar. En un altre deia que s'havien de cremar tots els papers que havia escrit i quedaven per publicar.


-Va destacar pels cinc volums del Costumari Català, escrits fruit dels testimonis orals que recollia.


Per a més informació:




!! EXERCICI:

-Entra a la pàgina web de dalt i realitza una petita fitxa biogràfica i bibliogràfica de l'autor. Per què penses que ha estat tant important per a la cultura catalana?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;