dilluns, 21 de setembre del 2009

Manuel de Pedrolo: la defensa per la llengua. Per a Batxillerat



De la conferència de la setmana passada a Cerdanyola del Vallès, que fou amenitzada per l'única filla de Pedrolo, Adelais i per Josep Poveda, es van extreure una sèrie de conclusions interessants. Us les adjunto:


-El "pujolisme" va beneficiar el bilingüisme a Catalunya i això va portar a l'oblit Manuel de Pedrolo, tant a nivell cultural com universitari i escolar. En molts instituts i escoles de Lleida encara es llegeix El mecanoscrit del segon origen, un dels seus bestsellers, juntament amb Joc brut. Va vendre més d'un milió d'exemplars i és el llibre més venut en llengua catalana.


-L'autor es va declarar independentista i parlava sense pèls a la llengua, això va generar-li problemes per publicar durant el franquisme i posteriorment també, no interessava la seva actitud.


-Vindicador dels dialectalismes del nord-occidental. Dins dels seus llibres trobem paraules que no veureu mai més, ell hi creia i les defensava.


-Va escriure 120 novel·les (68 publicades per Edicions 62) i d'altres dins El Jonc i Pagès Editors -aquesta darrera editorial, n'ha editat moltes però costa distribuir-les. En total va escriure més de 300 obres comptant articles, poesies, collages...


-Era existencialista com Sartre. Vist a Temps obert, obra d'11 volums independents.


-Va escriure teatre de l'absurd. En una obra d'argument complicat escenificada a Barcelona, els autors es van embarbussar amb les paraules i no avançaven en l'argument i fets, Pedrolo va sortir a l'escenari, va abaixar el teló i va posar el final a l'obra.


-Fidel defensor de la llengua. Exemplificat en els articles, molts publicats a l'Avui, encara tenen vigència avui dia. Des d'aquest diari van anar reduint-li l'espai fins a deprimir-lo i abandonar. Era massa radical, explicava les coses clares. Al no poder publicar els articles, deixa d'escribir-ne. Actualment, El Jonc, n'ha publicat dos llibres.


-Fou silenciat pel franquisme i moltes obres van aparèixer molts anys després d'estar escrites, fins i tot, després de la seva mort.


-Està tot publicat d'ell, és a dir, no queda material escrit inèdit per a publicar.


-Es vetlla per editar i recuperar obres destacades oblidades del seu corpus literari. Algunes d'elles costen de trobar a les biblioteques.


-Va donar a conèixer la seva faceta de traductor traduint els clàssics de la novel·la negra americana, i gràcies a això els hem pogut llegir en català. Fou director de la col·lecció mítica Cua de Palla de novel·la policíaca.


-Es negà a publicar mai res en castellà. Ell feia literatura catalana i no literatura catalana en castellà.


-Des de la Fundació Manuel de Pedrolo es treballa perquè la seva obra no quedi en l'oblit. Editen una revista amb estudis sobre l'autor: Pedrolians. S'està catalogant la seva obra, onze mil volums, font de la seva influència.


-Només va concedir una entrevista per televisió. Quan va veure el cartell de TV2, volia marxar, però era la de Sant Cugat, la connexió catalana! l'entrevista fou realitzada per Joaquim Maria Puyal.


-Va estudiar medicina, però com diu ell "no vaig fer res de bo". Volia ser escriptor i s'hi va dedicar plenament, fins i tot, no parlava amb la gent per no perdre hores d'escriptura.

Bé, espero que us hagi aportat una mica més d'informació la síntesi d'aquesta conferència.

Per a més informació:










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;