La segona referència a Lorelei la trobem al relat fantàstic de l’epopeia d’Ulisses en el qual es narra la nefasta atracció dels cants de les sirenes.
Les sirenes viuen en una illa del Mediterrani. El seu cant és tan bell que els mariners que les escolten no poden resistir-se i estimben les naus contra els esculls. Els supervivents són assassinats sense pietat.
Ulisses sabia que havia de passar prop de l’illa de les sirenes i utilitza una estratagema que li permetrà conèixer el perill i no obstant, salvar la nau i als seus companys.
Tapa l’oïda dels seus homes amb cera després d’haver-los demanat ser lligat de manera sòlida al masteler. Així podrà escoltar el cant de les sirenes, sense cedir al seu encanteri. Aquest cant va revel·lar-se melodiós i garratibador, i estava plagat de belles promeses. Ulisses crida als seus companys que el deslliguin, però per suposat que aquests segueixen sords als seus crits. Finalment, el vaixell passa i els herois fugen al funest destí de tants altres mariners.
A l’igual que els protagonistes mitològics, molts són els cants de sirenes que intenten desviar-nos del nostre rumb: televisió, ordinador, teatre, cinema, música, literatura… que ens fan evadir per evitar preocupacions.
N.B. Fragment extret de l’article Cants de sirenes, de J.A.M. dins la revista El Martinet, n.138, 5-9-2009, Cerdanyola del Vallès.
!! EXERCICI:
-Cercar un poema del llibre de 1r o 2n de Batxillerat i esbrinar si darrere de la inspiració de l’autor hi ha realment una història amagada com succeeix a Lorelei o és pura invenció de l’autor. Finalment, comenta breument l’argument del poema de manera raonada.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada