diumenge, 3 de gener del 2021

La paraula incorrecta (3): "Sentadilla". Adreçat a tothom


Qui alguna vegada no ha realitzat o bé, ha escoltat el mot sentadilla, referent a un exercici de musculació que consisteix en execució amb l'halter sobre les espatlles, per davant o per darrere del coll, o amb les manuelles, en posició dempeus, amb les cames lleugerament separades i amb les plantes dels peus en contacte total amb el terra, que consisteix a flexionar i estendre les cames, amb la columna vertebral recta?

Doncs bé, el mot sentadilla en català és incorrecte, cal dir esquat. Prové de l’anglès squat, i que significa asseure’s a la gatzoneta, és a dir, arronsant les cames de manera que les natges toquen els genolls.

És una paraula que s’acostuma a dir malament entre els esportistes, per tant, si algun dia practiquem aquesta activitat física, ens hem d’acostumar a dir que fem esquats. A mesura que l’anem emprant, ens sentirem més còmodes quan l’emprem.

Recorda:

És incorrecta: sentadilla.

És correcta: esquat.

Ara, ja en sabeu una mica més. Vetllem pel català correcte.

 

(Font: diccionari.cat)

(Imatge extreta de: Infobae)

 

EXERCICIS:

1. Redacta quatre oracions on aparegui el mot esquat per tal de familiaritzar-t’hi.

2. Aporta un altre mot que en català s’utilitzi de manera inadequada, justifica el perquè i proposa la seva correcta escriptura o pronunciació.

3. Explica què significa l’expressió a la gatzoneta.

4. Fòrum: has realitzat alguna vegada esquats? Empraves aquest mot de manera correcta o bé, l’empraves malament? A què és devia aquest error? Desconeixement? Influència de la llengua castellana? Confiança en escoltar-la a d’altres parlants? En veure-la escrita incorrectament i pensar-te que era correcta? Raona les teves respostes.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;