dimarts, 23 d’abril del 2019

Qui era realment Sant Jordi? Adreçat a tothom


Sant Jordi (270-303) va ser un militar romà i originari de Grècia, nascut a Diòspolis, Palestina, que es va convertir al cristianisme i en no voler renunciar a la seva fe fou condemnat a mort. Segons la tradició catòlica, era fill de Geronci, un oficial romà de Capadòcia i que fou destinat a Diòspolis, en l’actualitat, Lod (Israel). Aquest soldat es casà amb la jove Policrònia i d’aquesta unió nasqué Georgios, és a dir, Jordi.

Ja de gran, Jordi s’allistà a l’exèrcit romà, tal i com ho va fer el seu pare. A l’edat de trenta anys, Jordi fou destinat a Nicomèdia per a exercir el càrrec governamental de tribú, a la vegada, també era el guàrdia personal de l’emperador romà Dioclecià.

Arribem a l’any 303, quan l’emperador ordenà perseguí els cristians, i Jordi, que actuava com a tribú, es negà a col·laborarà, i en ésser interrogat es declarà cristià. L’emperador Dioclecià ordenà torturar-lo per traïdor. Així doncs, Jordi fou encadenat a una roda d’espases i posteriorment, fou decapitat. Segons la tradició, es comenta que Alexandra, esposa de l’emperador, i Atanasi, un sacerdot pagà, es convertiren al cristianisme seguint l’exemple de Jordi, emperò, al cap de poc temps foren martiritzats.
El cos del militar Jordi fou traslladat a Diòspolis, uns anys després, Justinià I, aconsellat per Eusebi de Cesarea, va fer edificar una església en homenatge al soldat, que porta per nom església de Sant Jordi, a Lod. El crani de Jordi es pot trobar a la ciutat de San Giorgio in Velabro, una església de Roma, i les relíquies en diferents llocs. Posteriorment, el 494 el soldat Jordi va esdevenir santificat pel papa Gelasi I.

Molt bona diada a tothom de roses i llibres!!!



(Adaptació: Wikipèdia)

(Pintura"Sant Jordi2 de Pere Niçard, segle XV )


EXERCICIS:
1. Qui era realment Sant Jordi i per què fou martiritzat?

2. On podem trobar la seva tomba?

3. Explica breument d’on ve la tradició de la festa de Sant Jordi de regalar un llibre al noi i una rosa per a l’estimada.

4. Crea un punt de llibre vinculat a un/a autor/a catalana.

5. Fòrum: què t’agrada més de la festa de Sant Jordi? Per què? Raona la teva resposta.

6. Recomana’ns un llibre en català per a aquest Sant Jordi i comenta el perquè.

7. Realitza un cartell per tal de publicitar la festivitat.

8. Imagina’t que al teu poble realitzen els premis literaris i que s’han de crear les bases. Pensa i escriu les bases i els premis, i comenta com organitzaries l’acte de lliurament de premis.

9. Anomena alguns pintors o escultors que hagin creat un Sant Jordi, digues el títol de l’obra i a on la podem trobar.

10. Crea la publicitat d’un llibre que t’agradi per tal d’atrapar lectors i augmentin les seves vendes.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;