divendres, 15 de febrer del 2019

El franquisme i la democràcia. Adreçat a tothom


El franquisme va ser un sistema polític de caire totalitari que va destacar per imposar la idea d’unitat d’Espanya, en una època en què no existia la pluralitat cultural, lingüística o nacional, que era perseguida i destruïda. En temps de la dictadura franquista (1939-1975), la llengua i cultura catalanes van ser perseguides de manera sistemàtica. L’ús del català oral i escrit va ser prohibit en qualsevol acte públic. Per tant, el català tampoc podia emprar-se en l’administració, l’ensenyament, la justícia, la premsa, la ràdio, el cinema, el teatre, en els rètols dels edificis i dels comerços, en els cementiris. En la dècada dels anys seixanta, el règim franquista es va anar obrint i es va permetre emprar la llengua català únicament com a manifestació folklòrica de la cultura catalana. A pesar de la repressió, el català va anar mantenint-se com a llengua, atès que, es parlava en l’àmbit familiar durant els quaranta anys que va durar la repressió.

Al mateix temps que es donava aquesta trista situació, on el català estava reduït pràcticament a l’àmbit familiar, des de l’exili o de manera clandestina, es van iniciar tot un seguit d’iniciatives dirigides a no renunciar a la llengua i cultura catalana. Es van començar a publicar revistes, a editar obres literàries, s’iniciaren certàmens literaris i d’altres iniciatives similars. A partir dels anys seixanta, va començar una nova etapa amb l’objectiu d’aconseguir la normalització cultural, tot fou gràcies a la creació de revistes com Serra d’Or (octubre del 1959) o la revista infantil Cavall Fort (desembre del 1961).





Es va fundar l’entitat Òmnium Cultural (juliol del 1961), que posava els seus esforços en promoure la cultura catalana i a contribuir en l’ensenyament de la llengua, a més d’establir un important nombre de premis literaris, com per exemple, el premi Sant Jordi de novel·la o el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Aquest mateix any 1961 també van sorgir d’altres iniciatives interessants, com Els Setze Jutges, un grup de cantants que van popularitzar el que es va conèixer com el moviment de La Nova Cançó. Així doncs, tot i la repressió franquista a la qual van haver de sotmetre’s els erudits catalans, mai van deixar de banda ni la llengua ni la cultura.



El 20 de desembre del 1975, amb la mort del dictador Francisco Franco, comença un nou període polític que es clou amb l’establiment de les institucions democràtiques: el 1977 s’instaura la Generalitat de Catalunya, el 1978 s’aprova la Constitució espanyola i el 1979 s’aprova l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. És a partir d’aquest moment, que el català inicia el seu camí de recuperació com a llengua oficial. Així doncs, es restableix l’ús del català a les institucions, a l’ensenyament, i als mitjans de comunicació. El 1982 es va realitzar la campanya de sensibilització de la llengua catalana anomenada «El català, és cosa de tots», mitjançant la Norma, fou la primera de tantes que s’esdevingueren posteriorment.


El 18 d’abril de l’any 1983 és aprovada la primera Llei de Normalització Lingüística, d’aquesta manera s’estableixen els usos del català en tots els àmbits. Llei que posteriorment s’actualitzà amb la Llei de Política Lingüística del 9 de gener del 1998. Tanmateix, el català encara no és present en gran part de les activitats. Per tant, encara avui dia, trobem poca presència del català en el món de la justícia, el cinema, dos àmbits, generalment oblidats, tant per l’Estat com per les grans corporacions cinematogràfiques que veuen la llengua catalana com un reducte de segona; succeeix exactament el mateix amb l’etiquetatge de productes, on molts productes encara no arriben al mercat amb la corresponent etiqueta en català; i els jocs de taula o similars, on també es veu una important mancança pel que fa a la llengua catalana, tot i anar posant fil a l’agulla, via entitats com Plataforma per la llengua, entitat no governamental, que es creà el 1993 per tal de garantir la presència de la llengua catalana arreu del domini lingüístic i garantir que la llengua sigui vehicle de cohesió social. Per contra, va millorant i augmentant, cada cop més la presència del català en l’àmbit de la informàtica, els mòbils i tot el que es relaciona amb les noves tecnologies.


!Pista:


Adaptat de:

(DIVERSOS, 2010. Llengua catalana i literatura 2n ESO, Editorial Teide, Barcelona)

Ampliació:

Josep Maria Corretger

(Imatges extretes: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Nació Digital, ElPuntavui.cat, elmon.cat, Todocoleccion)


!!EXERCICIS:
1. Explica la situació en què es trobava la llengua catalana durant el franquisme.

2. Relaciona els següents anys amb la seva efemèride:
1959:
1975:
1977:
1978:
1982:
1961:
1983:
1993:
1998:

3. Com van actuar els intel·lectuals catalans davant de la repressió franquista?

4. Què era el moviment dels anys seixanta anomenat La Nova Cançó? Esmenta el nom d’alguns artistes que en van formar part.

5. Esmenta el nom de dues revistes en català que van començar a publicar-se durant el franquista.

6. Quina era la principal funció d’Òmnium Cultural? I la de la Plataforma per la Llengua?

7. Què va establir la Llei de Normalització Lingüística? Per què va ser important?

8. Esmenta dos àmbits en què la llengua catalana no ha assolit un estatus lingüístic òptim. Pensa quines accions podrien emprendre’s per tal que millorés l’ús del català.

9. Cacera del tresor: cerca informació i comenta iniciatives durant l’exili a un altre país on va perviure la llengua catalana.

10. Navega per la xarxa i comenta una campanya que s’hagi realitzat en favor de l’ús del català en un àmbit. No t’oblidis de posar el seu eslògan i imatge estendard.


11. Realitza una presentació digital sobre un/a artista que hagi format part del moviment La Nova Cançó.

12. Autoavalua’t. Reflexiona i comenta com t’han sortit les activitats sobre aquest tema. Amb quines dificultats t’has trobat i per què? Què has après amb el treball del tema sobre el franquisme i la democràcia?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;