divendres, 26 de gener del 2018

La nit de l'armadillo. Conte d'arreu del món. Adreçat a tothom


LA NIT DE L’ARMADILLO
Basat en el conte tradicional del Perú
Fa segles, els primers pobladors s’adonaren que no podien reposar perquè no tenien nit. Tot i que es tombaven a les seves hamaques, la intensa llum no els deixava conciliar el son i sempre estaven cansats. Llavors visitaren a una fetillera que els digué que li demanessin la seva nit al ratolí. Així ho feren, i de les orelles del ratolí començà a sortir una nit fosca. Els indígenes es posaren al llit i reposaren, però no fou suficient: la nit del ratolí era massa curta.
La fetillera els comentà que li demanessin la seva nit al tapir, i així ho feren. I de la profunditat dels ulls de l’animal sortí una immensa foscor. Els habitants de la selva somiaren i somiaren. Emperò quan despertaren, el sotabosc s’havia menjat la collita i les seves cases: la nit del tapir era massa llarga.
Així és que, aconsellats per la fetillera, li demanaren la seva nit a l’armadillo. De les escletxes de la seva armadura sortí foscor, però també estrelles brillants… Els habitants de la selva s’alçaren contents i el sotabosc no s’havia menjat les collites ni les seves cases. Era el temps ideal per al repòs. Així és que decidiren que mai li retornarien la nit a l’armadillo i per això aquest animal dorm de dia.

(Traduït per Josep Maria Corretger. Extret de Cuentos del mundo, n.120 de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)
(Imatge extreta de: bing.com )

!!EXERCICIS:
  1. Realitza un resum d’aquest conte d’arreu del món.
  2. Explica el significat de: sotabosc, fetillera, escletxes.
  3. Aquest conte conté paraules d’un mateix camp semàntic, quin? Recull-les aquí.
  4. Quin tipus d’animal és un armadillo i a on el podem trobar? Descriu-lo.
  5. Redacta un altre títol per a aquest conte d’arreu del món.
  6. La nit de l’armadillo” és un conte tradicional del Perú. Cerca una mica d’informació d’aquest país i presenta-la a classe davant dels teus companys.
  7. Opinió 1: el conte té com a tema principal la recerca del repòs. Penses que és important descansar bé per rendir l’endemà al treball, a la universitat, a l’institut o escola? Explica com reposes.
  8. Opinió 2: t’ha agradat aquest conte d’arreu del món? Per què?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;