dissabte, 22 d’agost del 2015

"L'origen del coala". Conte d'arreu del món. Adreçat a tothom

L’ORIGEN DEL COALA
Conte tradicional d’Austràlia
Els aborígens d’un poblat tenien els seus cors tan endurits que no feien cap cas a Kubu, un noi orfe i mut que vagava pels carrers pidolant. Així és que Kubu s’encaramava als arbres, els seus únics amics, des d’on albirava l’horitzó tenyir-se de colors meravellosos i així oblidar la fam i la set.
Un bon dia tots se n’anaren de caça, però abans amagaren les seves provisions, i sobretot l’aigua, per a què l’orfe no pogués prendre’ls-hi. Emperò, quan Kubu es quedà tot sol al poblat, un arbre començà a bellugar les seves branques d’una manera estranya. Kubu entengué el seu llenguatge i s’apropà fins el tronc on va descobrir l’amagatall secret dels habitants del poble. Tingué un bon tiberi i després pujà a l’arbre.
Quan retornaren els aborígens s’empiparen tant que escalaren fins a l’orfe i el llançaren al buit… i quan Kubu despertà estava al terra envoltat de rostres expectants. No entenia el perquè d’aquelles mirades, fins que s’adonà que el seu cos estava envoltat de pèl i que s’havia convertit en un petit ós. L’esperit dels arbres li traspassà el do de ser l’únic animal que no necessita aigua per a viure. I per això s’anomena coala: “el que no necessita l’aigua”.


(Traduït per Josep Maria Corretger. Extret de Cuentos del mundo, n.51 de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)
(Imatge extreta de: stuffpoint.com)


!!EXERCICIS:
  1. Explica amb les teves paraules i sense copiar del text en què consisteix el conte “L’origen del coala”.
  1. Cerca informació sobre el coala a Internet i anota les seves principals característiques: origen, alimentació, medi on viu… i contrasta-la amb el que has après al conte. Pots fer-ho en un powerpoint o en prezzi.
  1. Descripció: busca una imatge d’un coala, enganxa-la en un full o l’enllaç d’on l’has trobat i realitza una petita descripció.
  1. Opinió: pensa mesures per estalviar aigua a les poblacions.
  1. Explica el significat dels següents mots dins del context:
vagava, aborígens, albirava, expectants, empiparen.
  1. Per què els aborígens no volien donar aigua al coala Kubu? Raona la teva resposta.
  1. Comenta què és “l’esgoisme”. Creus que al món hi ha massa gent egoista? Com es pot evitar ésser un egoista?
  1. Creació literària: inventa un conte de cent a cent cinquanta paraules que aporti algun ensenyament moral.
  1. Explica la frase següent: “Moltes vegades cal encaixar un bon cop per descobrir qui som en realitat”. Pensa que està en sentit figurat.

  1. Cerca vuit adjectius que puguin atribuir-se a un coala.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;