dilluns, 22 de juny del 2015

El text i la representació teatral. Adreçat a l'ESO


.La representació teatral

Una obra teatral és una visualització que representa un conjunt d’accions humanes portades a escena per uns personatges. Aquestes accions s’emmarquen dins un context determinat, un lloc i una època, que mantenen unes relacions que poden ésser d’amistat, de conflicte o similars.

En tota representació teatral cal que es vegi plasmat un progrés de les accions humanes que hem esmentat abans. D’aquesta manera, els espectadors ràpidament podran detectar el conflicte de l’obra.
Dins de la representació d’una obra de teatre podem observar la comunicació que s’estableix entre els actors i el quòrum que assisteix a l’espectacle. L’obra mostra allò actual per a l’espectador, atès que ho està presenciant en aquell moment. Mentre que a la novel·la no passa, en una representació teatral hi domina la presència dels actors amb el públic, atès que, tenen un lligam comunicatiu i el present, el moment de la representació, quan passa l’acció.

Quan parlem d’un fragment operístic, estem parlant a la vegada d’una representació teatral, que inclou totes les característiques anteriors, ara bé, incorpora la música dins de la representació. A partir del segle XVII, en les obres d’òpera es va incorporar les parts musicals que sobresortien per damunt del text. Si ens endinsem dins de l’òpera trobarem que hi ha diversos fragments musicats: les àries dels solistes, els duets, els trios, els quartets, els quintets, on poden cantar intèrprets de manera independent o bé simultàniament. També podem trobar els cors, que s’encarreguen de crear ambients, complementen l’acció o l’expliquen, sempre dins la part musical.


.El llibret d’òpera

Recull la part que es cantarà amb les instruccions que ens permetran una correcta representació. La trama ha de ser sempre senzilla, tant és, que l’obra sigui original o bé una versió. Alhora, els personatges han d’estar ben definits i donar sumptuositat i amplitud a l’obra, que de fet, és l’objectiu.





(Material adaptat de: DIVERSOS, (2011). Llengua catalana i literatura. 4t d'ESO,    
  Editorial Teide, Barcelona)

(Imatge extreta de: voltarivoltar.com)



!!EXERCICIS:

1.      Crea un fragment teatral de cent paraules i incorpora-hi, les acotacions, il·luminacions, el vestuari o d’altres instruccions d’escenari.

2.      Esmenta els principals elements que cal tenir en compte a l’hora de representar una obra teatral.


3.      Fòrum: quan vas al teatre, en quines coses et fixes més: en la representació, en l’escenografia, en la il·luminació i els efectes especials... i per què? Quina ha estat la teva experiència després de visualitzar una obra teatral?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;