dijous, 30 de juny del 2011

El molinet màgic. Un conte per a l'ESO.



EL MOLINET MÀGIC:


Conte tradicional de Noruega



Un capità intrèpit de vaixell recalà en un port de les costes noruegues per a realitzar negocis. Allí un comerciant li vengué uns blocs enormes de sal. El capità els carregà en la bodega del seu vaixell i es posà rumb cap a noves destinacions. Pel camí es desencadenà una tempesta que el féu aturar-se en un Illar gelat. Allí, per atoniment dels mariners i del mateix català, un vell mag molia grans blocs de pedra amb una màquina estranya, amb tan sols pronunciar: “Mol que moldràs”.




Tota la tripulació s’amagà darrere d’unes roques i esperà a què el mag finalitzés amb la seva cerimònia per a… robar-li el meravellós aparell. En plena nit, pujaren la màquina al vaixell i salparen sense ésser vistos. El capità estava tan content que no deixava de pronunciar les paraules màgiques per a què la màquina no deixés de moldre els blocs de sal.




Però després de diverses hores, la bodega del vaixell i la Roberta s’ompliren de sal, de tal manera que no s’hi cabia. I per molt que el capità inventava paraules per a deturar l’infernal aparell, aquest seguia “mol que moldràs”. Fins que hagueren d’abandonar el vaixell i deixar que s’enfonsés a les profunditats marines, on continua molent sal. No sabem si aquesta història és del tot vertadera. El cert és que és una sort que la mar sigui salada.




Extret de “Contes d’arreu del món » (n. 71) de Sofia Sánchez, editats per 20 minutos





!! EXERCICIS:


-Cerca en un diccionari el significat de tres paraules que desconeguis del text i redacta una oració amb cadascuna d'elles.




-Escriu un altre possible final per a aquest conte d'arreu del món.




-Ara posa't al paper del capità, com haguessis actuat?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;