diumenge, 8 d’octubre del 2023

El bestiolari inèdit d'en Josep Vallverdú per Cassigalls. Adreçat a tothom


La Companyia Cassigalls de Juneda continua la seva gira representant arreu del nostre petit país Bestiolari inèdit. Contrapunt poètic, d’en Josep Vallverdú per tal d’acostar-nos els textos d’aquest gran autor en motiu del seu estrenat centenari. Uns textos escollits pels membres de la companyia en la qual t’apropen alguns poemes seleccionats dels dos bestiolaris de l’autor, que de fet, va reprendre en la seva maduresa, i on s’hi poden trobar poemes per als més joves, però també per als més grans, així doncs, quan van obrir l’arca, vàrem poder escoltar poemes sobre el gall, el garrí, el drac, el lleó, la girafa, l’os, l’oca, el pregadeu o mantis religiosa, el peresós, el bacallà, el gos, la colobra, el ruc, l’ànec, la zebra, l’àguila, com no, els gats o el punyent de l’abella, on fa l’al·lusió a la corona, han anat fent via al llarg de la teatralització visual i alhora, lectura de poemes. Vallverdú humanitza a les bèsties, les fa persones, amb sentiments, emocions, accions. Dins de la dramatització, com a eix vertebrador anaven sortint les diferents localitzacions on Vallverdú ha viscut i que com no, protagonitzen alguns dels seus textos tant literaris com memorístics: Puiggròs, la serra de Prades, Balaguer, Barcelona, Montblanquet, la vall del Riu Corb, Tossa de Mar, la seva estimada Sant Feliu de Guíxols... perquè l’autor, sempre acostuma a signar l’obra, amb el nom de la població on l’ha escrita i posteriorment la data, per tant, han sorgit textos sobre l’amor als animals, recordem que volia ser veterinari, la mare, que va perdre de ben jove quan ell tenia dinou anys, la boira que amenitza les contrades lleidatanes, les golfes lloc inspirador, la Seu Vella que sempre albires en arribar a la Terra Ferma, el riu Segre, la carta de Guillem Viladot al fill de l’autor, Eloi.

L’escenificació del Bestiolari inèdit. Contrapunt poètic per part de la Companyia Cassigalls parteix de l’escenificació i combina la música, amb la paraula, i la comunicació no verbal, d’aquesta manera el missatge de l’autor arriba més lluminós. Per tant, també hi trobarem la tradició, la ironia, el conte tradicional, la modernitat, emperò, també la crítica, la vindicació, sempre via els animals. D’aquí que als Cassigalls els va anar com un anell al dit llegir-nos un decàleg sobre la vida i obra d’en Vallverdú, del qual, en podem recordar un de ben sobresortint: «Escriure per a la canalla rejoveneix». Aquí teniu el fat literari d’en Vallverdú, escriu per a la gent jove per tal de sentir-se més jove, ésser un pèl més modern, sense oblidar els més grans, a aquests, els glossa allò que més l’amoïna, la pervivència de la llengua, les seves vivències, el paisatge, els viatges...

L’espectacle que té una durada d’una hora exacta empra comptats elements com ara una mena de trona encimbellada per captar més l’atenció, una pantalla que acompanya el text, i el suport per al text. Els membres de la Companyia Cassigalls s’hi deixen la pell, en la lectura dels textos, i fins i tot, pots escoltar les onomatopeies i crits d’alguns animals, que mai hi poden faltar, perquè tractem un bestiolari. Una vegada més, els Cassigalls, Dolors Aldomà, Joan Cornudella, Àngel Sedó i Miquel Torrent ens fan reviure els textos d’un dels nostres autors més rellevants, i després de veure aquesta dramatització, lectura de poemes, a qui dels assistents no li ha picat la curiositat per a agafar algun dels poemaris, contes, llibres de memòries, llibres de viatges, d’aquest tot terreny de les nostres lletres? Mai em cansaré de veure-us, Cassigalls, felicitats!



Josep Maria Corretger Olivart

Octubre del 2023


[Crèdit de les imatges: Companyia Cassigalls, Josep Maria Corretger]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;