LES PRINCIPALS SECCIONS DE LA REVISTA
L’EDITORIAL
Gènere
del periodisme d’opinió que consisteix en un comentari, sense signatura, que
expressa l’opinió de l’empresa editora. S’inclou dins de les primeres pàgines
del diari o revista.
EL REPORTATGE
Gènere
del periodisme d’informació i del periodisme interpretatiu que consisteix a
relatar fets d’actualitat o d’interès general, sovint amb l’ajut de
fotografies, d’il·lustracions o de filmacions.
L’ENTREVISTA
Gènere
del periodisme informatiu que consisteix a sotmetre una persona a les preguntes
d’un periodista per tal de conèixer-ne les opinions, idees, propòsit, etc.
Com es fa una entrevista?
-Primer
es pensa a qui es vol entrevistar.
-Es
pensen i s’escriuen les preguntes que es realitzaran.
-Concretar
un dia i hora per a realitzar l’entrevista.
-Ser
molt respectuós amb l’altra persona.
-Realitzar
les preguntes i enregistrar les respostes, en format àudio o escrit.
-Passar
l’entrevista en format escrit. Les preguntes en negreta.
-Cal
presentar amb dues o tres línies a la persona que entrevistem, perquè no tothom
la coneixerà.
-Es
destaca amb lletres de cos més gran alguna afirmació que ha dit.
CRÍTICA CULTURAL
Persona
que expressa la seva opinió raonada sobre una obra jutjant-ne el valor, les
qualitats i els defectes.
-Es
comenta una novetat: un film, obra de teatre, un llibre, un concert.
-Es
posa un títol per saber de què parlarem.
-Es
fa de manera objectiva, és a dir, explicar les coses tal com són.
-Es
redacta per paràgrafs.
-Se
signa la crítica amb el nom i el cognom, curs i grup.
-S’afegeix una fotografia.
LA RECEPTA
Indicació
sobre la preparació de certs de plats de cuina.
Com es fa una recepta?
-Es
pensa el plat que es vol explicar.
-S’esmenten
els ingredients en forma de llistat.
-S’explica
la preparació del plat.
-S’afegeix
una fotografia.
GRANS DONES
Secció en la qual es destacarà una dona per la seva importància. Se cercarà informació, es llegirà i es realitzarà un petit resum, finalment, s’afegirà una fotografia.
SORTIM
-Es
proposa una sortida per a fer caminant o en bicicleta.
-Material
necessari que es necessita.
-Temps
i durada del desplaçament.
-Què
es pot visitar?
-Afegir una o dues fotografies.
SABIES QUE
-S’escull
un tema que pot ser interessant.
-Realitzar
diverses recerques a Internet per a cercar la informació.
-Se
cerquen curiositats sobre aquell tema.
-S’afegeix
alguna fotografia.
L’OÏDA
El cos humà és molt complex i l’oïda és una part molt important. T’expliquem algunes curiositats sobre l’oïda i l’audició. Segurament algunes de les característiques de la teva pròpia oïda et sorprendran.
1. En l’oïda es troba l’os més petit del cos humà. Té una longitud
d’entre 2,5 i 3 mm i es diu estrep.
2. Les orelles i nas mai paren de créixer. Els teixits cartilaginosos del nas i les orelles, són els únics que no deixen de créixer després que la persona hagi passat la pubertat.
3. Les orelles compleixen una funció molt important, captar i transmetre
el so, però si el cervell no desxifrés la informació que li arriba, no serviria
de res.
4. L’oïda no descansa mai, fins i tot quan dormim està escoltant tot el que
passa al voltant, però el cervell ignora sons quan no li interessen i ens
altera si ho creu necessari.
5. El volum del so es mesura en decibels (dB). Als 120dB el so pot causar
dolor, si escoltéssim un so de 180 (com un coet enlairant) podria fins i tot
causar la mort.
6. La cera que formen les orelles és necessària.Tot i que la majoria
de les persones tenim molt afany per eliminar la cera per complet, aquesta és
creada pel nostre cos com a mesura de protecció de gèrmens i bacteris, quan fa
mala olor és perquè a més està complint la seva funció d’allunyar insectes de
l’oïda. En cas que s’hagi creat massa cera i un tap obstrueixi el nostre
conducte, caldria assistir a un centre mèdic per eliminar-la, però si això no
passa no cal preocupar-se molt per eliminar-la tota .
7. L’oïda està protegit per l’os més dur del cos humà, l’os temporal.
8. Els fumadors tenen un 70% més de probabilitats de patir pèrdues auditivesque els no
fumadors.
9. Tots sabem que hi
ha les al·lucinacions visuals, però tenim menys present el fet que també es
poden tenir al·lucinacions
auditives.
10. L’oïda ajuda a assaborir els aliments. Per l’orella mitjana passa un
nervi anomenat corda del timpà que és l’encarregat de recollir la sensibilitat
gustativa; connecta la llengua amb el cervell. Per aquesta raó un problema en
aquesta part de l’orella podria ocasional l’alteració del gust.
[[Text extret de: larepublicacheca.cat]
EL RACÓ DE L’EXALUMNE
Es contacta amb un alumne que ja no estudia a l’institut per tal que expliqui:
-A què es dedica en l’actualitat?
-Quins records té de l’institut.
-Et doni una fotografia.
Ho escriu en format de redacció.
[Consorci Besòs Tordera, Aula de català, La Vanguardia, El País, Gastronòmicament, Institut Català de les Dones, Lleida.com]
EXERCICIS:
1. Ara que ja
t’hem presentat les principals seccions de la revista. Cal que n’escullis dues
en les quals desitges treballar.
2. Explica en
què consisteixen les següents seccions:
-L’editorial:
-El reportatge:
-L’entrevista:
-Crítica cultural:
-Sortim:
-Sabies que:
3. Realitza un
reportatge sobre un tema que t’agradi.
4. Redacta una
crítica musical sobre un disc d’actualitat o un concert al qual hagis assistit
recentment.
5. Cerca
curiositats sobre un tema per al “Sabies que”.
6. Proposa una
visita a un lloc d’interès local, comarcal o nacional per al sortim.
7. Pensa unes
preguntes i prepara una entrevista a alguna persona interessant del teu barri,
vila o bé ciutat.
8. Busca un
exalumne per tal que t’expliqui les seves vivències i records de quan estudiava
a l’institut i que et comenti a què es dedica en l’actualitat, a mode de
biografia.
9. Escriu una
recepta culinària que pugui ésser d’interès.
10. Explora informació
sobre una dona destacada per a la secció “Grans dones”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada