dissabte, 15 d’octubre del 2022

Fem una revista digital (2). Adreçat a tothom

 

LES PRINCIPALS SECCIONS DE LA REVISTA

 

L’EDITORIAL

Gènere del periodisme d’opinió que consisteix en un comentari, sense signatura, que expressa l’opinió de l’empresa editora. S’inclou dins de les primeres pàgines del diari o revista.


EL REPORTATGE

Gènere del periodisme d’informació i del periodisme interpretatiu que consisteix a relatar fets d’actualitat o d’interès general, sovint amb l’ajut de fotografies, d’il·lustracions o de filmacions.


L’ENTREVISTA

Gènere del periodisme informatiu que consisteix a sotmetre una persona a les preguntes d’un periodista per tal de conèixer-ne les opinions, idees, propòsit, etc.

Com es fa una entrevista?

-Primer es pensa a qui es vol entrevistar.

-Es pensen i s’escriuen les preguntes que es realitzaran.

-Concretar un dia i hora per a realitzar l’entrevista.

-Ser molt respectuós amb l’altra persona.

-Realitzar les preguntes i enregistrar les respostes, en format àudio o escrit.

-Passar l’entrevista en format escrit. Les preguntes en negreta.

-Cal presentar amb dues o tres línies a la persona que entrevistem, perquè no tothom la coneixerà.

-Es destaca amb lletres de cos més gran alguna afirmació que ha dit.

 


Alguns consells per a realitzar una entrevista:


CRÍTICA CULTURAL

Persona que expressa la seva opinió raonada sobre una obra jutjant-ne el valor, les qualitats i els defectes.

-Es comenta una novetat: un film, obra de teatre, un llibre, un concert.

-Es posa un títol per saber de què parlarem.

-Es fa de manera objectiva, és a dir, explicar les coses tal com són.

-Es redacta per paràgrafs.

-Se signa la crítica amb el nom i el cognom, curs i grup.

-S’afegeix una fotografia.



LA RECEPTA

Indicació sobre la preparació de certs de plats de cuina.

Com es fa una recepta?

-Es pensa el plat que es vol explicar.

-S’esmenten els ingredients en forma de llistat.

-S’explica la preparació del plat.

-S’afegeix una fotografia.




GRANS DONES

Secció en la qual es destacarà una dona per la seva importància. Se cercarà informació, es llegirà i es realitzarà un petit resum, finalment, s’afegirà una fotografia.



SORTIM

-Es proposa una sortida per a fer caminant o en bicicleta.

-Material necessari que es necessita.

-Temps i durada del desplaçament.

-Què es pot visitar?

-Afegir una o dues fotografies.


SABIES QUE

-S’escull un tema que pot ser interessant.

-Realitzar diverses recerques a Internet per a cercar la informació.

-Se cerquen curiositats sobre aquell tema.

-S’afegeix alguna fotografia.


L’OÏDA

El cos humà és molt complex i l’oïda és una part molt important. T’expliquem algunes curiositats sobre l’oïda i l’audició. Segurament algunes de les característiques de la teva pròpia oïda et sorprendran. 

1.      En l’oïda es troba l’os més petit del cos humà. Té una longitud d’entre 2,5 i 3 mm i es diu estrep.

 

2.      Les orelles i nas mai paren de créixer. Els teixits cartilaginosos del nas i les orelles, són els únics que no deixen de créixer després que la persona hagi passat la pubertat.


3.      Les orelles compleixen una funció molt important, captar i transmetre el so, però si el cervell no desxifrés la informació que li arriba, no serviria de res.

 

4.      L’oïda no descansa mai, fins i tot quan dormim està escoltant tot el que passa al voltant, però el cervell ignora sons quan no li interessen i ens altera si ho creu necessari.

 

5.      El volum del so es mesura en decibels (dB). Als 120dB el so pot causar dolor, si escoltéssim un so de 180 (com un coet enlairant) podria fins i tot causar la mort.

 

6.      La cera que formen les orelles és necessària.Tot i que la majoria de les persones tenim molt afany per eliminar la cera per complet, aquesta és creada pel nostre cos com a mesura de protecció de gèrmens i bacteris, quan fa mala olor és perquè a més està complint la seva funció d’allunyar insectes de l’oïda. En cas que s’hagi creat massa cera i un tap obstrueixi el nostre conducte, caldria assistir a un centre mèdic per eliminar-la, però si això no passa no cal preocupar-se molt per eliminar-la tota .

 

7.      L’oïda està protegit per l’os més dur del cos humà, l’os temporal.

 

8.      Els fumadors tenen un 70% més de probabilitats de patir pèrdues auditivesque els no fumadors.

 

9.      Tots sabem que hi ha les al·lucinacions visuals, però tenim menys present el fet que també es poden tenir al·lucinacions auditives.

 

10.  L’oïda ajuda a assaborir els aliments. Per l’orella mitjana passa un nervi anomenat corda del timpà que és l’encarregat de recollir la sensibilitat gustativa; connecta la llengua amb el cervell. Per aquesta raó un problema en aquesta part de l’orella podria ocasional l’alteració del gust.


[[Text extret de: larepublicacheca.cat]


EL RACÓ DE L’EXALUMNE

Es contacta amb un alumne que ja no estudia a l’institut per tal que expliqui:

-A què es dedica en l’actualitat?

-Quins records té de l’institut.

-Et doni una fotografia.

Ho escriu en format de redacció.


[Consorci Besòs Tordera, Aula de català, La Vanguardia, El País, Gastronòmicament, Institut Català de les Dones, Lleida.com]


EXERCICIS:

1. Ara que ja t’hem presentat les principals seccions de la revista. Cal que n’escullis dues en les quals desitges treballar.

2. Explica en què consisteixen les següents seccions:

-L’editorial:

-El reportatge:

-L’entrevista:

-Crítica cultural:

-Sortim:

-Sabies que:

3. Realitza un reportatge sobre un tema que t’agradi.

4. Redacta una crítica musical sobre un disc d’actualitat o un concert al qual hagis assistit recentment.

5. Cerca curiositats sobre un tema per al “Sabies que”.

6. Proposa una visita a un lloc d’interès local, comarcal o nacional per al sortim.

7. Pensa unes preguntes i prepara una entrevista a alguna persona interessant del teu barri, vila o bé ciutat.

8. Busca un exalumne per tal que t’expliqui les seves vivències i records de quan estudiava a l’institut i que et comenti a què es dedica en l’actualitat, a mode de biografia.

9. Escriu una recepta culinària que pugui ésser d’interès.

10. Explora informació sobre una dona destacada per a la secció “Grans dones”.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;