divendres, 13 d’abril del 2018

El Sisimiqui. Conte d'arreu del món. Adreçat a tothom


EL SISIMIQUI
Basat en el conte tradicional de Costa Rica
Els habitants d’un poblat tenien por a casar-se perquè durant la nit de noces, les esposes eren segrestades pel Sisimiqui, un ogre pelut al qual ningú havia estat capaç d’enfrontar-se.
Joan Valent pensava que només pel fet de tenir aquest cognom res li passaria, i sense por es casà. Emperò quan arribà la nit de noces, la dona fou segrestada com la resta. Llavors, Joan Valent anà a la cerca del Sisimiqui. Recorregué valls, rius, muntanyes i deserts fins que trobà al tiet conill, que li oferí ajuda.
Joan Valent i el conill s’endinsaren en la cova del temut Sisimiqui, que dormia plàcidament. Les dones segrestades estaven tancades en una gàbia, però en veure als seus salvadors cridaren tant que el maleït Sisimiqui es despertà i començà a llançar feixugues manotades sense solta ni volta. El jove es defenia saltant d’aquí cap allà mentre l’astut conill cavava nou coves que es comunicaven entre sí. Llavors començà a captar l’atenció del Sisimiqui, entrant i sortint d’aquestes: quan l’ogre entrava per una cova, el conill sortia per l’altra i així estigueren fins que el Sisimiqui patí un mareig monumental i sortí fugint. Mai més se sabé d’ell.



(Traduït per Josep Maria Corretger. Extret de Cuentos del mundo, n.124 de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)
(Imatge extreta de: seresmitologicos)

!!EXERCICIS:
  1. Realitza un resum d’aquest conte d’arreu del món.
  2. Descriu el Sisimiqui. Com te l’imagines?
  3. Cerca cinc adverbis dins del conte i esmenta la seva tipologia.
  4. Justifica des del punt de vista ortogràfic l’escriptura de la forma verbal: cavava.
  5. Per què la forma “es despertà” no porta “es” accentuada?
  6. Com tot conte, aquest també conté un ensenyament amagat per al nostre dia a dia. Quin és?
  7. Recull els adjectius que trobis en aquest conte.
  8. Esmenta contes, novel·les o narracions on apareguin monstres.
  9. Busca una mica d’informació sobre Costa Rica, redacta-la i presenta-la als teus companys de classe. Pistes: situació geogràfica, moneda, economia, cultura.
  10. Fòrum: esmenta les coses que t’espanten i justifica el perquè. Com podries evitar aquestes pors? Com es van originar?





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;