dimecres, 9 d’agost de 2017

Nadal guanya el seu desè Roland Garros. Comprensió lectora. Adreçat a tothom

Nadal guanya el seu desè Roland Garros
El tennista mallorquí destrossa Wawrinka (6-2, 6-3 i 6-X)

Jaume Pujol-Galceran

diumenge, 11/06/2017

EL PERIÓDICO DE CATALUNYA
 108

"Rafa, la desena és teva", han cridat des de les grades a l'inici del tercer set. Cap dels 14.911 espectadors que eren a la Phlippe Chatrier, ni segurament Stan Wawrinka, pensaven una altra cosa encaixant la  nova lliçó de tennis que Rafael Nadal ha donat sobre la central de Roland Garros que és com la pista de casa seva i on ha derrotat el suís per 6-2, 6-3 i 6-1. Ha sigut una final sense història però per fer història en el tennis. Deu de deu. Sense paraules. 
Ple per a un campió que ja es mereix aquesta estàtua que han promès construir els francesos al nou estadi. Encara poden esperar una mica perquè no serà l'última Copa dels Mosqueters que Nadal mossegarà si manté el nivell demostrat en el torneig, sense perdre ni un set i cedint-ne només 35, nou rècord personal, enfront dels 41 que va cedir el 2008. La seva actuació deu anys després encara és més espectacular. I veient-lo a aquest nivell, Nadal ha obert les portes a nous reptes. De moment ha sumat 15 Grand Slams, a només tres del rècord de Roger Federer.
L'esperada batalla s'ha quedat per a un altre dia. En el primer set Nadal ha començat amb precaució. La potència de cops l'ha fet ser caut, però Wawrinka també ha començat amb recels. "Nadal és un monstre", havia dit. El suís ha tingut el primer 'break point' al quart d'hora, però Nadal l'ha resolt amb el seu primer 'ace'. En el següent joc ha sigut el mallorquí qui ha deixat escapar cinc 'break points'. No ha tornat a perdre una altra oportunitat. Als 32 minuts ha trencat el servei de Wawrinka (4-2) i ja no ha baixat l'accelerador per apuntar-se la mànega i set jocs seguits --des del 2-2 del primer set-- fins a agafar un avantatge de 3-0 en la segona mànega.
IMPOTÈNCIA
Wawrinka no ha pogut seguir el seu ritme. A qualsevol cop guanyador del suís, Nadal hi ha respost amb un altre de millor per a la desesperació del seu rival, que mirava a la seva llotja desesperada. La locomotora suïssa, que deia Mats Wilander que es veuria avui a la central, seguia aparcada als vestidors de la Philippe Chatrier. L'única màquina era a l'altre costat de la xarxa, destructora, implacable, sumant punt rere punt. Una superioritat tan aclaparadora que Wawrinka no ho ha resistit i ha trencat la raqueta en dos trossos i s'ha donat cops al cap amb la nova, abans de cedir la segona mànega en 45 minuts. No ha canviat res en la tercera mànega. Nadal ha començat fent 'break' per acabar imposant-se per 6-1 en 2 hores i cinc minuts, en el segon  'match ball'  amb un últim error de Wawrinka.
 
Tres anys després de la novena victòria a París, Nadal torna a recuperar un títol que sembla tenir gairebé en propietat des que el va guanyar per primera vegada el 2005. Dotze anys després d'aquell triomf, el tennista mallorquí segueix dominant una pista sobre la qual gairebé ha aconseguit la perfecció total, amb 10 títols, 79 victòries i només un parell de derrotes (el 2009, davant Soderling) i el 2015 (contra Djokovic).
RATXA LIQUIDADA
Wawrinka no havia perdut cap de les tres anteriors  finals de Grand Slam que havia disputat fins a aquest diumenge, la primera precisament contra Nadal a Austràlia (2014). Ja no podrà dir-ho. El tennista mallorquí s'ha pres la revenja i ha acabat amb la ratxa del suís, guanyador del torneig el 2015, davant Djokovic. El mateix rival a qui l'any passat va derrotar en la final de l'Open dels Estats Units
La penúltima victòria a Roland Garros li permetrà fer el salt de la quarta a la segona plaça mundial, a més d'un xec de 2,1 milions d'euros. Nadal ha sumat el quart títol d'aquesta temporada per afegir-lo a una llarga llista de 73 títols des que va guanyar el primer a Sopot (Polònia) el 2004, dels quals 53 sobre terra i 15 Grand Slams. 

(Notícia extreta de: El Periódico de Catalunya versió digital)
(Fotografia: extreta de "El País)

!!EXERCICIS:
 1. Qui diu “Rafa, la desena és teva”? Quan? Per què?
 2. Què és la Phlippe Chatrier?
 3. A qui fa referència la menció: “És com la pista de casa seva” i per què es diu?
 4. Què és la Copa dels Mosqueters i per què s’anomena així?
 5. Què és un torneig de Grand Slam?
 6. On va guanyar Rafael Nadal el primer torneig de terra batuda i en quin any?
 7. Cerca cinc adjectius que apareguin en aquest poema.
 8. Realitza una petita presentació biogràfica de Rafael Nadal. No t’oblidis de posar el seu palmarès esportiu.
 9. Per què creus que en Rafael Nadal ha arribat al cim del tennis mundial? Raona la teva resposta.
 10. Quins són els valors esportius que et transmet el tennista Rafael Nadal.
 11. Informa’t i redacta un petit text de deu línies sobre el tennis: inventor, orígens, figures, principals tornejos, com es juga…
 12. Fòrum: t’agrada el tennis? Mirar-lo? Practicar-lo? Per què? Quins són els teus esports preferits? Quins esports practiques més assíduament? Per què?Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;