dimarts, 15 d’agost del 2017

La suor de Taaroa. Conte d'arreu del món. Adreçat a tothom


LA SUOR DE TAAROA
Conte tradicional d’Oceania
Quan la més absoluta foscor i el més sepulcral dels silencis regnaven en l’Univers, surava per l’espai un immens i misteriós ou sense vida, sense llum, sense res. Fins que de sobte explotà –cras, boom, plas!- en milers de bocins que s’escamparen per tota la galàxia. Estigueren surant durant anys i anys fins que aparegué Taaroa, el gran mestre de la creació. Tot ho tenia dins del seu cap perquè ho havia somiat durant l’eternitat. Taaroa es posà mans a l’obra. Començà a recollir els bocins de matèria dispersos i els amassà amb les seves pròpies mans. Però abans de seguir, agafà una mica de la closca de l’ou i la llençà pel cel per crear les estrelles. Llavors, amb una mica de rovell i de clara amassà el Sol i la Lluna, i després la Terra. I en la Terra creà arbres, muntanyes, vent, pedres, selves i animals, i més tard, donà vida als humans. I quan pensava que ja havia finalitzat la seva obra, es posà a contemplar-la. I començà a suar tant per l’esforç tan immens, que la suor descendí per gran part de la Terra, i així va ser com es crearen els mars i els oceans.



(Adaptat de Cuentos del mundo, n.103, de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)
(Traducció: Josep Maria Corretger)
(Imatge extreta de: media-cache-ec)                    )


!!EXERCICIS:
  1. Realitza un resum d’aquest conte d’arreu del món.
  2. Qui és Taaroa i quina és la seva funció?
  3. Com s’originen el Sol, la Terra i les estrelles?
  4. Cerca quatre verbs i esmenta el seu temps verbals; quatre noms, quatre adjectius i quatre adverbis.
  5. Creació literària: inventa un conte sobre l’origen del món.
  6. Fòrum: aquest és un conte tradicional d’Oceania, t’ha agradat? Per què? Ara pots expressar la teva opinió.
  7. Opinió 1: l’origen de la vida segueix essent un misteri. Ni la religió ni la ciència han estat capaces de resoldre’l. Quina és la teva hipòtesi? Raona la teva resposta.
  8. Opinió 2: creus que tothom té destresa i talent per crear quelcom o bé penses que és millor observar l’art? Raona la teva resposta.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;