dijous, 27 d’octubre del 2016

"La nit en què el rock català va traspassar generacions". Adreçat a l'ESO

La nit en què el rock català va traspassar generacions

Sopa de Cabra van recordar la seva carrera al Razzmatazz després de catorze anys sense actuar-hi

JORDI GARRIGÓS Barcelona        Diari ARA         21/10/2016




            Gerard Quintana en un moment del concert / Fotografia: Cristina Calderer

Des del sorprenent retorn de Sopa de Cabra, el 2011, cap banda que canti en català ha aconseguit igualar el seu poder de convocatòria. Pocs grups poden omplir el Palau Sant Jordi tres nits seguides, ni tan sols tòtems de la música pop internacional com Rihanna, a qui va costar Déu i ajuda penjar el cartell de sold out aquest estiu. Cinc anys després de la catarsi popular en anunciar la seva tornada, la banda liderada per Gerard Quintana continua omplint totes sales que es trobi al davant, i l’espectacle d’aquest divendres a Razzmatazz va exhaurir les més de 2.000 entrades disponibles amb dies d’antelació.

Per si la definició de nostàlgia no fos prou acurada quan t’enfrontes a un concert de Sopa de Cabra, aquesta vegada la percepció encara era més marcada: celebraven els trenta anys de carrera amb una gira de només tres dates a Londres, Barcelona i Madrid. Conscients d’aquest fet, el grup va sortir amb ganes de reviure unes cançons que formen part de l’imaginari col·lectiu, un viatge en el temps a l’època daurada del rock català que, al cap i a la fi, era el que tothom volia escoltar. Abans que la banda entrés en escena, va aparèixer per sorpresa l’Emburgada del Perelló, amb una cinquantena d’instruments de vent i percussió, que va interpretar alguns dels èxits històrics del grup.


“Bona nit, malparits”

Amb el crit de guerra habitual, Gerard Quintana començava un viatge introspectiu per tota la carrera de Sopa de Cabra. Malgrat que el grup s’ha cansat de repetir que la seva era una tornada a la carretera per ensenyar coses noves, aquesta no era la nit de Cercles, el seu últim disc, amb només un parell d’espurnes en tot el concert. Una per una i sense treva, els senzills de sempre del grup van anar sonant sense ordre cronològic, obrint amb Si et va bé, de Plou i fa sol (2001), i seguint amb Bloquejats, el tema amb què començaven el seu primer disc, el 1989, quan tot just eren cinc nanos que tocaven en cases okupades i somiaven a assemblar-se als Rolling Stones.

La sala Razzmatazz ha sigut testimoni de tota aquesta carrera, tal com va recordar Quintana, sent protagonista del que, segurament, és l’elapé més celebrat del rock català dels noranta: Ben endins, gravat en aquesta mateixa sala. Precisament un tema inèdit d’aquell disc, Si et quedes amb mi, marcava l’equador de la primera part de l’espectacle, caracteritzat per les habituals proclames polítiques -amb Guerra - i en què s’intercalaven pura electricitat i temes més reposats, com Seguirem somiant, dedicada a Joan Cardona, guitarrista fundador del grup mort el 2002. Amb dos dels himnes més rodons del grup, No tinguis pressa i Sota una estrella, i l’emotiva Camins, el grup marxava d’escena abans d’encarar els dos blocs de bisos corresponents.

La gran victòria del retorn de Sopa de Cabra és haver aconseguit que els seus concerts siguin karaokes multigeneracionals, on millennials i pares de família es troben per cantar les mateixes cançons sense que sembli estrany. Al final de l’espectacle l’èxtasi col·lectiu era un fet, i es va posar punt final amb El boig de la ciutat, Mai trobaràs (en versió acústica) i, per descomptat, L’Empordà, himne oficiós d’un país on els torrats, encara que silenciats, també existeixen.


(Article extret del diari Ara)


!!EXERCICIS:

1.      Llegeix la present notícia i realitza un resum.

2.      Pensa i proposa un títol diferent per al present article.

3.      Escriu un sinònim de les paraules assenyales al text en vermell.

4.      Comenta la següent frase dins l’article i explica què vol transmetre’ns l’autor amb ella:

La gran victòria del retorn de Sopa de Cabra és haver aconseguit que els seus concerts siguin karaokes multigeneracionals...

5.      Argumenta sobre la crítica musical del concert de Sopa de Cabra. És positiva o negativa? On ho veus? Justifica les teves respostes.

6.      En quin gènere emmarcaries aquest article de premsa i per què?

7.      Localitza les sis preguntes: qui, què, quan, on, per què i com.

8.      Inventa una activitat per treballar aquest article de premsa.

9.   Cerca informació del grup Sopa de Cabra i realitza una petita ressenya biogràfica de la banda.


10.  Fòrum: t’agrada la música de Sopa de Cabra? Els has vist alguna vegada? 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;