dimecres, 27 d’agost del 2014

La literatura memorialística. Adreçat a tot l'alumnat.



Dins d’aquest tipus de literatura s’hi inclouen les narracions i els relats que a partir de la memòria tenen la intenció de no oblidar quelcom, tant si és un fet o esdeveniment llunyà o proper en el temps. Per tant, quan la persona que ha viscut els fets i els descriu ja donen cos al que anomenem literatura memorialística.
La finalitat d’aquesta manera de fer literària és que l’autor o l’autora ha viscut allò que explica, per això també es diu que és testimonial i alhora històrica.

.Quins tipus de textos podem trobar dins de la literatura de tipus memorialístic?
Els llibres de memòries, els diaris personals o els dietaris, els quaderns de viatges, les autobiografies, els diaris de bord, els epistolaris, però n’hi ha alguns més.
Els textos de tipus memorialístic es caracteritzen perquè empren:
  1. La primera persona gramatical.
  2. Diferents temps verbals dins del relat.

.Però saps per què les narracions de literatura memorialística estan escrites en primera persona?
Perquè són narracions que ha viscut el/la protagonista de la història i tant ho pot explicar en la primera persona del singular (‘jo’) com en la primera persona del plural (‘nosaltres’).

.Quins tipus de temps verbals poden aparèixer dins els relats memorialístics?
Ja hem vist que els relats de caire memorialístic poden glossar fets o accions passades, segons això prevaldria l’ús dels temps verbals en passat; temps verbal caracteritzat per l’acció que succeeix en temps remots. D’altra banda, per tal d’apropar els fets al lector, sovint el narrador empra el temps present, i d’aquesta manera crea un vincle amb l’interessat, que se sent més proper a la paraula que li arriba de l’autor. La principal característica del temps de redactat en present és que implica immediatesa, els fets s’esdevenen al cap de poc.
Bé, ara us toca a vosaltres posar-vos mans a l’obra.

(Material adaptat de: DIVERSOS, (2011). Llengua catalana i literatura. ESO, Editorial Teide, Barcelona)

(Imatge extreta de: Editorial Barcino)





!!EXERCICIS:
  1. Defineix què és la literatura de tipus memorialístic en un màxim de dues ratlles.
  1. Explica la diferència que hi ha entre:
  1. unes memòries i un diari personal
  1. un quadern de viatge i una autobiografia
  1. un diari de bord i un epistolari

  1. Aplica’t, realitza una recerca i amplia els gèneres dins de la literatura memorialística, és a dir, anota gèneres que no siguin cap dels sis esmentats a l’exercici 4 o més amunt.
  1. Anota el títol de dues pel·lícules que siguin del gènere memorialístic. Digues també l’any que van realitzar-se. Si algú participa en aquest exercici no es poden repetir.
  1. Cerca un exemple d’una obra dins de la literatura catalana i escriu el nom del seu autor de cadascun dels següents tipus de gèneres dins de la literatura memorialística. Pots ajudar-te d’Internet, emperò si algú ha participat en aquest exercici no val a repetir les mateixes obres.
.Memòries:
.Diari personal / dietari:
.Quadern de viatge:
.Autobiografia:
.Diari de bord:
.Epistolari:

  1. Cerca un fragment d’una obra dins la nostra literatura que sigui del gènere memorialístic, copia’l aquí, esmenta l’obra, l’autor, l’any de publicació i justifica perquè és forma part d’aquest tipus de literatura.
  1. D’aquestes sis obres, justifica quines són de literatura memorialística i quines no. Si és necessari fes una recerca per la xarxa.
.Viatge a la Segarra, Josep Maria Espinàs
.Diari, Anna Frank
.El viatge del Dofí Rialler, Josep Vallverdú
.El temps de les cireres, Montserrat Roig
.El retaule del flautista, Jordi Teixidor
.De vida i somni, Joan Vinyoli
  1. Ara seràs tu el/la principal protagonista. Escriu la pàgina d’un diari personal amb tot allò que t’hagi succeït durant aquell dia. Recorda que has d’anotar la data en què l’escrius i que ha de ser real, no pot ser inventat.
  1. Fòrum: has llegit alguna vegada literatura de tipus memorialístic? T’agrada aquest gènere? El trobes interessant? Per què? Penses que és important rebre el testimoni d’algú a través d’una obra literària? Raona les teves respostes.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;