dimecres, 5 de març del 2014

On es parla en català? Donem una ullada al domini lingüístic. Adreçat a tot l'alumnat.


El català comprèn diversos territoris que alhora s’estén per diversos països. Així doncs, podem veure que el català es parla en fins a set territoris diferents: Andorra, Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, la Franja de Ponent, la Catalunya del Nord i l’Alguer. Tots aquests territoris s’emmarquen en quatre estats o països diferents: Andorra, Espanya, França i Itàlia.

Anem a veure els territoris on es parla el català:

            Andorra:

Té la peculiaritat de ser el país on el català és l’única llengua oficial. Enllaços:





            Espanya:

El català es parla en diverses comunitats o territoris com Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i a la Franja de Ponent. Tot i que algun partit polític s’entesti en canviar-li el nom al català de la franja catalanoaragonesa.

El català del País Valencià s’anomena valencià i el de les Illes Balears s’anomena balear. Ara bé, tant si adopta un nom com un altre estem parlant de la mateixa llengua. A l’Estat Espanyol, el català esdevé oficial juntament amb el castellà en els següents territoris: Catalunya, País Valencià i les Illes Balears.


1.      Catalunya:

El català és la llengua pròpia del Principat, menys a la Val d’Aran, que té com a llengua pròpia l’aranès, un dialecte de l’occità. Ara bé, segons d’on sigui el parlant tindrà un català diferenciat de la resta. Enllaços:





2.      País Valencià:

El valencià és la llengua pròpia en gran part del País Valencià, menys en les comarques situades a occident, que són de parla castellana.





3.      Illes Balears:

El balear és la llengua pròpia de Mallorca i Menorca, així com també d’Eivissa i Formentera.





4.      Franja de Ponent:

És l’extensió de terra que va des dels Pirineus fins a Castelló. Aquest territori pertany administrativament a l’Aragó, emperò té el català com a llengua pròpia.





.França:

En aquest país el català a la Catalunya Nord, a les comarques del Rosselló, el Vallespir, la Cerdanya, el Conflent i la Fenolleda.


1.      Catalunya del Nord:

És un territori que forma part de l’Estat francès des del tractat dels Pirineus (1659). El català és la llengua pròpia, però no és oficial, atès que ho és el francès.







                  .Itàlia:

El català només el podem escoltar en una petita ciutat de mariners anomenada l’Alguer.


1.      L’Alguer:

Ciutat de l’illa de Sardenya on es conserva la llengua catalana des del segle XIV, temps en el que formava part de la corona catalanoaragonesa.










(Adaptat de: DIVERSOS, (2011). Llengua catalana i literatura. ESO, editorial Teide, Barcelona)


(Imatge extreta de: auladacollidaxarc.blogspot.com)

!!EXERCICIS:

1.      Digues si són certes o falses les següents afirmacions:


A.    El català es parla en set països diferents.

B.     El català parlat a València s’anomena valencià.

C.     Andorra és l’únic país on el català és llengua oficial.

D.    El català de l’Alguer es parla des del segle XVIII.

E.     La franja catalanoaragonesa és un territori a cavall de Catalunya i Aragó on es parla català i actualment en diuen ‘lapao’.

F.      Perpinyà és una ciutat de Catalunya on es parla català.

G.    A la Catalunya Nord mai s’hi ha parlat en català.

H.    El català que es parla a ses illes s’anomena balear.


2.      Dibuixa un mapa i situa tots els territoris on es parla en català, pinta’ls de colors diferents i posa-hi el seu nom.





3.      Escull el català d’una zona concreta: d’Andorra, del País Valencià, de les Illes Balears, de la Franja de Ponent, de la Catalunya Nord, de l’Alguer o de les diferents variants dialectals del Principat de Catalunya i recull-ne alguns trets característics.


4.      Fòrum: el català al teu poble o ciutat és ben viu? Penses que els catalans som molt educats i que no hauríem de canviar de llengua si ens entenen quan ens comuniquem amb un individu castellà? Llegeixes més en català o bé en castellà? Raona les teves respostes.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;