dimarts, 26 de març del 2013

Pràctica d'examen (7). Adreçat a Batxillerat.








CREMA EL CARRER?

Per Juancho Dumall El Periódico. 1 març, 2012

Tots els diaris informen avui amb profusió de les manifestacions estudiantils d’ahir. Molts, com aquest, assenyalen el caràcter massiu de la protesta i subratllen que els fets violents van ser protagonitzats per una minoria que no representava l’esperit general de la jornada. No obstant, els autors de les portades es van decantar ahir a la nit per imatges de foc al carrer de Balmes i de l’assalt a una sucursal bancària al passeig de Gràcia. La pregunta és: ¿són representatives aquestes imatges de la protesta estudiantil contra les retallades? Rotundament, no. Però els diaris, i no només els grocs, i les cadenes de televisió solen destacar les imatges de més impacte. I un contenidor cremant, una pedrada a un aparador, una puntada de peu a un policia són temptacions gairebé irresistibles per als mitjans escrits i audiovisuals.

El perill és que l’ús i abús d’aquestes imatges espectaculars acabi desvirtuant la realitat. Per exemple, qui s’acosti avui a un quiosc pot tenir la sensació que ahir a Barcelona es va viure una jornada caòtica i violenta. I, en canvi, no va ser així. Hi va haver alguns incidents aïllats (els ja citats de Balmes i passeig de Gràcia), talls de trànsit que van col·lapsar el centre de la ciutat i algunes càrregues policials. Però de cap manera va ser una batalla campal, ni es van registrar episodis de guerrilla urbana.

Els mitjans tenim l’obligació de publicar també els incidents, encara que siguin comesos per grups minoritaris de rebentadors. Que la protesta va ser majoritàriament pacífica no ha d’amagar actes vandàlics que es desqualifiquen per si mateixos. Però el que és just, dit sigui com a reflexió en veu alta i sense ànim de donar lliçons a ningú o de posar en qüestió la llibertat de prioritzar el que cadascú estimi convenient, seria que aquestes imatges o el relat d’aquests fets no acaparessin la informació sobre unes protestes justes i legítimes en el fons i impecables en la forma del 99% dels participants.

Menció a part mereixen les portades dels mitjans madrilenys de la dreta dura, segons les quals són el PSOE i els sindicats els que estan incendiant els carrers en una sinistra estratègia de setge al Govern de Rajoy. En aquest cas, la manipulació és doble, ja que a l’exageració dels incidents violents s’hi suma l’atribució de l’autoria sense cap prova.  I el que és pitjor, aquests mitjans converteixen els estudiants en titelles de poders ocults (excepte per a ells, que hi detecten els socialistes al vol) i de passada fan invisibles les raons de la indignació.



(Imatge extreta de: xarxanet.org)



!!EXERCICIS:

1. Realitza un resum de vuitanta a cent paraules d'aquest text. Si no recordes com es resumeix busca la fitxa al cercador del blog.

2. Escriu un sinònim i un antònim de cada mot assenyalat.

3. Contextualitza la següent oració. Quin sentit té dins el text? Per què l'autor l'esmenta?

4. Fòrum: expressa la teva opinió sobre aquest article donant arguments.

5. Redacta un text de cent paraules amb una estructura on parlis dels mitjans de comunicació.

2 comentaris:

Sheila ha dit...

2. Escriu un sinònim i un antònim de cada mot assenyalat.
profusió : abundància
van decantar: van inclinar
desvirtuant : neulant
van col•lapsar: va taponar
3. Contextualitza la següent oració. Quin sentit té dins el text? Per què l'autor l'esmenta?
el relat d’aquests fets no acaparessin la informació sobre unes protestes justes i legítimes en el fons i impecables en la forma del 99% dels participants.
Que la protesta va ser majoritàriament pacífica no ha d’amagar actes vandàlics que es desqualifiquen per si mateixos.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Sheila,

Els exercicis són correctes.

Gràcies per participar de nou.

Ah sí, t'has deixat els antònims!!

Bé, m'anoto la feina. Dos positius més.

JM.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;