dimecres, 29 d’agost de 2012

Sebastià. Conte. Adreçat a tothom.


SEBASTIÀ

Conte tradicional de Senegal


El petit Sebastià, un dofí d’ulls riallers, volia anar al col·legi, una cosa inusual en els petits. Però el seu pare, que era guàrdia de tràfic, li digué que primer havia d’aprendre a xiular i després aprendre els senyals.-“Frunzeix els llavis i col·loca la llengua entre les dents”, deia a Sebastià.El petit es cansava de repetir tantes vegades les carasses i era incapaç de realitzar el xiulet més lleu. El seu pare pensava que ho feia a propòsit i el castigà. Però quan marxà al treball, Sebastià s’escapà per oblidar les seves penes.

Quan estaven en alta mar, una xarxa gairebé l’atrapà, fins que s’adonà que no el volia, sinó a un banc de sardines.-“Tingues cura, aparteu-vos d’allí!”, cridà Sebastià. Les sardines se salvaren per les escates. Però una d’elles li preguntà:-“Per què no has xiulat per advertir-nos del perill?”.

-“No sé fer-ho”, contestà Sebastià avergonyit.

-“Bé, no et preocupis, jo t’ajudaré”, li digué la sardina, i li lliurà una petxina per a què bufés com si fos un xiulet. Amb paciencia, ho aconseguí, primer amb la petxina i després sense aquesta. Quan tornà a casa, triomfant, el seu pare el perdonà i el portà al col·legi.(Traduït de Cuentos del mundo, n.33, de Sofía Sánchez, de 20 Minutos)

(Imatge extreta de: fotolog.com)!!EXERCICIS:


1-Redacta un resum de quatre a cinc línies d’aquest conte d’arreu del món.

2-Penses que el pare d’en Sebastià té una actitud adequada amb el seu fill per a què s’espavili a xiular pel seu compte?

3-Amb quins adjectius pots caracteritzar a la sardina i per què es guanya el cel?

4-Escriu una altre final per a aquest conte.

5-Aporta un conte breu d’arreu del món que t’agradi o si ho desitges un en català.

6-Anota el significat de tres paraules que desconeguis del conte.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;