dissabte, 6 d’abril del 2024

Arriba el Capità Alkarràs! Adreçat a tothom


Sorprenentment, durant la pandèmia va cobrar vida un nou superheroi, el Capità Alcarràs, creat pel debutant dibuixant de còmics Joan Saló. Encara se’n recorda quan de jovenet dibuixava d’amagat algun gargot a les taules de l’institut. Als nou anys ja era un lector dels còmics de Marvel, els creadors de Spider-Man, Hulk, Capità Amèrica, Els Quatre Fantàstics, Els vengadors, Iron Man, i tants d’altres. Als tretze el va marcar el còmic Spawn de Todd McFarlane, i que el va portar a voler ésser definitivament un dibuixant de còmics. L’origen del Capità Alkarràs va sortir d’un esbós que havia realitzat on un heroi portava el símbol del poble estampat al pit, l’alzina, al llarg de dotze pàgines. De fet, té aquell toc d’algun dels herois de la Marvel, el Capità Amèrica. Els dibuixos tenien el seu atractiu i es compartien mitjançant la pàgina web Webtoons l’any 2020. Se’l va esperonar a realitzar-ne més perquè fascinaven, i així va anar prenent forma un nou superheroi, que vetllava pel bé a la vila d’Alcarràs i que ha vingut per a quedar-se. Així doncs, ja tenim el primer volum a les nostres mans, gràcies a la editorial Bronca i que conté els següents episodis:

Capità Alkarràs contra l’assassí de gallines, Capità Alkarràs: por i fàstic a Lleida, Capità Alkarràs vs F, Capità Alkarràs: crims futurs. Alkarràs passat.

En un primer còmic de dotze pàgines s’enfrontava contra la Nectarina mutant, en al·lusió a la Nectarina Atlètica, que posa nom a la cursa del poble que es realitza a mig juliol. Però aquest no era l’únic enemic que se li va posar pel davant, també hi trobarem el Pagès aràcnid, l’Alfa-raas, un ninot científic, el Sr Bidrulo o més conegut com a President d’Alkarràs, i els clons malvats de l’Indíbil i el Mandoni. També, convé dir, que no es troba sol, apareix un personatge carismàtic, la padrina Pepita, que l’ajuda en allò que pot, encén espelmes quan convé, li cus l’escut...  perquè el Capità Alkarràs no sap cosir. Però la senyora Pepita també requereix les accions del superheroi, el necessita.

Dins del còmic del Capità Alkarràs hi trobarem la quotidianitat, un còmic proper, pel que fa als personatges, i a les ubicacions o problemàtiques; enginy per a acabar amb els enemics; senzillesa, la de la gent de poble; i com no, no faltarà un toc d’humor. Tampoc hi podem oblidar les situacions on s’esdevenen els fets: Plaça de la vila, les escoles velles de baix de l’Escola Comtes de Torregrossa, Plaça Arrabaleta, situades a Alcarràs, o l’Aeroport d’Alguaire, un carrer de l’eix comercial de Lleida. Altrament, hi trobarem referències a personalitats, dites, esdeveniments que ens resultaran familiars. El Capità Alkarràs és un personatge que va evolucionant al llarg de les quatre historietes, i en la darrera apareix més humà, rejovenit i amb capa, també menys musculós, però igual de fibrat, proper a Superman i amb abundant cabell, desmarcant-se del look a l’estil de L’últim dels mohicans o del personatge M.A. Baracus, de la sèrie El equipo A.

D’entre els referents de l’autor hi podem trobar Frank Kirby. Quan estava treballant l’estil del còmic, es va inspirar amb el mag de l’esmentat autor, que portava cresta i patilles, per al seu personatge estrella, però al Capità Alkarràs les patilles no li quedaven bé, i d’aquí que va decidir deixar-li cresta. Per si no n’hi hagués prou, a Instagram va realitzar una enquesta sobre l’abillament del seu heroi, i tothom hi podia dir la seva. Després d’haver pogut editar el primer volum de la sèrie, en el qual hi ha treballat gairebé quatre anys afirma: “És una sensació increïble crear alguna cosa, si podeu feu-ho!”. Va engendrar una cinquantena de pàgines amb idees diferents i finalment, es van compartir en un volum de còmic molt proper als còmics Manga, pel que fa al seu format. Sobre el fet de crear, Joan Saló afirmà que: “Dibuixar pàgines de còmic costa”. Sempre realitza un primer esbós a mà, però ben aviat es posa a treballar en l’ordinador, atès que, ell va estudiar Art digital a Terrassa. Confirmà que algunes de les quatre històries que conté el volum li van costar més de crear que d’altres. La presentació fou un èxit i no cal dir, que aquest còmic farà que molts joves llegeixin una mica més, i que alguns adults retornin al món del còmic. Ja ens pica la curiositat sobre com seran les avenidores aventures del personatge, si sorgiran dificultats més reals i no tan fictícies, si s’enamorarà d’algú, si encara hi haurà més situacions divertides, si hi haurà encara més protagonisme de l’Alcarràs real com si fos la Metropolis de Superman... veurem cap a on Joan Saló condueix el seu personatge. A la vida real, també en necessitem i molts de Capitans Alkarràs, perquè de nequícia, n’hi ha i molta. Segur que en alguna frase feta, algú del poble el mencionarà en pla alegre. Ara em ve a la memòria aquella famosa frase... fer com el capità Aranya, quan algú posa en risc els altres, mentre ell procura eludir-ho. Fent al·lusió a un capità de cognom Aranya que actuava així. Tanmateix, el nostre Capità Alkarràs, per sort, és justament el contrari. Al poble estem d’enhorabona. Continuarà...

Josep Maria Corretger 

Abril del 2024

 

[Crèdits de les imatges: Bronca, Josep Maria Corretger, Joan Saló]


EXERCICIS:

1. Si has llegit el volum sobre el Capità Alkarràs, opina sobre el personatge i posteriorment, del còmic.

2. Llegeixes còmics? Per què?

3. Quins són els teus còmics preferits i per què?

4. Opinió: estàs a favor o en contra d’aquesta afirmació:

“Llegir còmics és cosa de joves”.

5. Pensa unes preguntes que faries a l’autor Joan Saló sobre el còmic Capità Alkarràs i aporta-les aquí. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;