diumenge, 4 de febrer del 2024

Fem una revista digital (5). El reportatge. Adreçat a tothom


Si cerquem la definició de reportatge al diccionari DIEC 2 trobarem el següent:

Gènere del periodisme d’informació i del periodisme interpretatiu que consisteix a relatar fets d’actualitat o d’interès general, sovint amb l’ajut de fotografies, d’il·lustracions o de filmacions.

.Per tant, què és per entendre’ns un reportatge?

És un escrit, però també podria ésser en format vídeo, sobre un tema actual i que tingui interès per a les persones. Aquest article on s’aprofundeix sobre un tema gairebé sempre s’acompanya de fotografies que l’expliquen, gràfics o fins i tot, il·lustracions.

.Què podria ésser avui dia motiu d’un reportatge?

Pensem en temes d’actualitat o d’interès en el nostre dia a dia...

La intel·ligència artificial, mesures per estalviar aigua, com l’alumnat podria millorar la comprensió lectora... en serien alguns bons exemples.

.Com podem fer un reportatge?

En primer lloc, escull el tema, com hem dit anteriorment, pensa en què ha de tenir interès i despertar les ganes de llegir l’article que escriuràs.

En segon lloc, investiga. Cerca informació en diferents pàgines web. Contrasta la informació trobada, és a dir, observa si les diferents pàgines que has cercat sobre aquell tema expliquen més o menys el mateix.

En tercer lloc, decideix sobre què parlaràs, selecciona la informació més destacada i exclou la que ho sigui menys, atès que, mai ho podràs explanar tot.

Finalment, posa’t a redactar l’article quan hagis fet els anteriors tres passos. Primerament, introdueix el tema, i en la introducció mai opinis, ja ho faràs en el desenvolupament si cal.

Mostra una estructura en l’escriptura: que es vegi clarament la introducció, el desenvolupament i el desenllaç dins del reportatge.

Tot i que és un escrit neutral, és a dir, que es basa en informació consultada, si vols aportar alguna opinió personal, fes-ho de manera que s’especifiqui bé que és la teva opinió.

No t’oblidis de posar un títol al reportatge i que capti l’atenció del qui el vegi i en motivi la seva lectura. Si ho desitges, també pot portar una entradeta o lead: part introductòria de la notícia o d’un article que en resumeix els elements més destacats.

Acompanya sempre que pugui l’article amb algun gràfic o fotografies per tal de fer-lo més entenedor i agradable en la seva lectura.

.Quantes pàgines acostuma a tenir un reportatge?

Mínim una pàgina, emperò, solen tenir més de dues pàgines habitualment fins a quatre, cinc, o fins i tot, de manera menys usual alguna més i tot.

.On podem trobar un reportatge?

En la premsa escrita o bé digital, emperò, sobretot, en els suplements dels diaris durant el cap de setmana, però també dins del telenotícies, per exemple, però en mode oral.

.Veiem un exemple de reportatge, en aquest cas de tipologia musical:

 




.Per acabar...

El reportatge és un dels gèneres periodístics més destacats, atès que, si t’atrau el tema sobre el que han escrit o bé et desperta la curiositat, el llegiràs, per aprendre, per aprofundir, per estar ben informat sobre un tema vigent en els nostres dies.


N.B. Recorda que un reportatge és un article d’investigació on s’ha treballat bastant la informació.


!Pots ampliar o reforçar informació en el present enllaç:

https://junior-report.cat/com-fer-un-reportatge/

 

(Imatges extretes de: RTV Vilafranca, The Stone Pony)

 

EXERCICIS:

1. Explica amb les teves paraules què és un reportatge.

2. On podem trobar un reportatge?

3. Sobre què podríem escriure un reportatge? Esmenta temes concrets.

4. Cerca un reportatge en una revista o en la premsa i assenyala’n les seves parts.

5. Tria un tema sobre el qual t’agradaria escriure un reportatge i esmenta el per què.

6. Ara que has escollit el tema sobre el qual t’encantaria escriure, posa’t a la feina i redacta un reportatge.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;