diumenge, 11 d’abril del 2021

Conte amb valors: "L' amo i el criat", conte popular d'Amèrica Llatina. Adreçat a tothom


Una vegada hi havia un criat que sofria molt pel mal caràcter del seu amo. Un bon dia aquest senyor arribà a casa de molt mal humor, s’assegué a la taula per a menjar i s’impacientà en veure que el seu criat es retardava una mica al servir la menja. Escoltant al seu patró queixar-se, el criat no esperà el suficient a què la sopa s’escalfés. Per això, el senyor trobà que la sopa estava freda. Colèric, agafà el plat i el llançà per la finestra. Llavors, el criat també tirà per la finestra la carn, el pa, el vi, el tovalló, els coberts i el mantell que estava a sobre de la taula.

-“Què fas, temerari?”, digué el propietari, enfurit.

-“Disculpi vostè, senyor. L’he malinterpretat. He cregut que vostè volia menjar avui al pati. Fa una temperatura tan agradable!”, respongué el criat.

El propietari s’adonà del que havia fet, reconegué la seva falta i el seu mal caràcter i donà les gràcies al seu criat per la lliçó que acabava d’ensenyar-li. I és que, al llarg de la vida, qualsevol ens pot fer mal, emperò podem decidir si volem o no patir. Les accions per elles mateixes no generen patiment, sinó la importància que els hi atorguem. Si responem a la violència amb violència, aquesta creixerà, en canvi, si responem a la violència amb tranquil·litat, aquesta s’encalmarà.

(Conte traduït de la revista «Pronto»)

(Imatge extreta de: Mundo Primaria)

(Traducció: Josep Maria Corretger)


EXERCICIS:

1. Realitza un resum d’aquest conte amb valors.

2. Tast ortogràfic: subratlla la forma correcta de les següents formes:

a que / a què              retràs / retard           estaba / estava           vosté / vostè

canvi / cambi             donar-se compte / adonar-se           atorgar / otorgar

3. Al conte apareixen diverses vegades els mots amo i criat. Cerca alguns sinònims de cadascun per a evitar la repetició.

4. Per què el propietari actua de mala manera amb el criat? Com haguessis actuat al seu lloc? Per què?

5. Trobes adequada la reacció del criat envers el seu amo? Per què ho penses així?

6. Cerca algun camp semàntic en el qual es puguin agrupar diverses paraules que apareguin al conte.

7. Fòrum 1: creus que els que manen tenen mal caràcter, que necessiten millorar les seves maneres de fer, que s’aprofiten de la seva posició per a fer patir els altres i que ells no estan controlats ni que prenguin decisions equivocades? Per què? Si els que manen tenen formes agradables creus que el producte sortirà millor i el treballador ho farà tot amb més gust? Raona la teva resposta.

8. Fòrum 2: explica una situació violenta en la qual t’hagis vist implicat i com la vas solventar. La violència ha de ser resposta necessàriament amb violència? Per què?

9. Comenta aquesta màxima que apareix al conte:

“Les accions per elles mateixes no generen patiment, sinó la importància que els hi atorguem”.

10. Quin és l’ensenyament que amaga aquest conte amb valors?

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;