dissabte, 13 de febrer del 2021

La paraula mal dita (5): "Cruixant". Adreçat a tothom



Origen:

Mot provinent del francès, i que significa ‘creixent’, per les seves semblances amb la seva forma de lluna creixen, que a la vegada, és el símbol de l’Islam. És un calc de l’alemany Hörnchen 'cornet', un pastís vienès creat en record de la victòria contra els turcs el 1683. Al·ludeix a l’ensenya turca de la mitja lluna. Significa ‘creixent’.


Significat:

Un croissant és un pastís en forma de quart creixent elaborat amb pasta de full o amb pasta preparada amb llevat, farina, llet i mantega.

Ex:

-En entrar a la fleca va encomanar una bossa de croissants de crema.

-Aquest matí ha esmorzat croissant amb xocolata desfeta.

 

Curiositats:

Podem trobar una gran diversitat de croissants. Farcits amb tota mena de condiments. També es poden farcir per la superfície. Actualment els croissants són típics en els esmorzars, sobretot a França, per a acompanyar la llet o el cafè.


Ortografia:

El mot en català manté l’ortografia francesa, ara bé, l’Institut d’Estudis Catalans va decidir no adaptar la forma crusant, que hagués estat una bona opció per a defugir una mala pronunciació del francès, i sona a molt catalana, així com també evitaríem una confusió en dir el mot.


Per tant, recorda:

Hem de dir: croissant.

És incorrecte: cruixant, croasant.


(Material consultat: Vikipèdia, DIEC, GDLC)

(Crèdit fotogràfic: Wenjie Zhang)



EXERCICIS:

1. Redacta cinc oracions on aparegui el mot croissant.

2. Fòrum: per què creus que es pronuncia malament aquest mot? Per què té un origen francès? Per què l’adaptem després d’haver-lo escoltat malament? Creus que caldria adaptar el mot al català? Per què? Raona les teves respostes.

3. Aporta una paraula que diem de manera incorrecta quan parlem i argumenta per què l’emprem malament.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;