dimarts, 7 de juliol del 2015

"El rei Yunán i el metge Ruyán". Conte d'arreu del món. Adreçat a tothom

EL REI YUNÁN I EL METGE RUYÁN
Conte tradicional de l’Afganistan
Fa molts segles un rei anomenat Yunán va patir una greu malaltia que li va desfigurar el rostre. Molts metges intentaren curar-lo, emperò ningú fou capaç.
Fins que arribà un metge anomenat Ruyán, una espècie de cirurgià plàstic de l’època, i que proposà al monarca el següent:
Jugarà un partit de pilota ajudat per un pal, després cremarà la pilota i el pal al foc, i se n’anirà a dormir amb un sac de cigrons damunt del ventre”.
Com que estava desesperat, el rei seguí les instruccions del metge al peu de la lletra. I al matí següent –Oh, miracle!- el seu rostre estava perfecte. Però aquest rei, que era bo tot i que dèbil de caràcter, en lloc de recompensar al metge, el féu fora del seu regne perquè el seu malvat conseller li digué que Ruyán s’apoderaria del tro amb arts de bruixeria. El metge, entristit, abans de marxar lliurà al rei un llibre amb tots els seus remeis. Yunán, desitjós de conèixer els secrets de la medicina, es posà a estudiar-lo de seguida. Emperò el llibre era tan pesat, costava tant passar les pàgines que… el rei caigué fulminat per aquest exercici tan fatigador. El metge tingué notícia de la mort del monarca i pensà: “Un exercici li donà la salut i un altre li tragué la vida”.
Si t’agraden els contes d’arreu del món a dins del blog en trobaràs molts més. Vés al cercador i escriu “contes”.


(Traduït per Josep Maria Corretger. Extret de Cuentos del mundo, n.46 de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)
(Imatge extreta de: pixshark.com)

!!EXERCICIS:
  1. Realitza un resum de quatre a cinc línies del present conte.
  2. Cerca i anota el significat de dues paraules que desconeguis del text.
  3. Reflexió 1: t’agrada la teva imatge o faries com el rei Yunán, que amb una pastilla volia canviar-se-la? Per què?
  4. Reflexió 2: quin és el problema que té el rei Yunán? Quin error comet? Amb quina finalitat el metge Ruyán li regala el llibre? Sovint et veus massa influït per les idees del teu entorn més proper? Raona la teva resposta.
  5. Explica el significat de la present frase feta: “al peu de la lletra”.
  6. Fòrum: què t’ha semblat el present conte d’arreu del món? Llegeixes contes o ho trobes una lectura massa infantil? Per què?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;