dissabte, 17 d’octubre del 2009

La llegenda del timbaler del Bruc. Adreçat a l'ESO.



Avui 21 d'octubre fa un any que vaig posar en marxa el blog. Anava una mica esmaperdut i desorientat al principi, però ara m'he fet tot un expert. Voldria dedicar aquesta fitxa a tot l'alumnat que ha entrat al blog i ha adquirit eines per millorar el seu català tant des de casa com des de l'aula.

També faig de passada un petit homenatge al meu padrí, Alfred Olivart, i ja traspassat ara fa quinze anys que cada vespre abans d'anar a dormir m'explicava aquesta petita història i jo li feia repetir una i altra vegada i ell mai es cansava d'explicar-me-la.


La llegenda del timbaler del Bruc

És una llegenda originada arran de la guerra del Francès (1808). El nom del timbaler s'atribueix a Isidre Lluçà i Casanoves, nascut a Santpedor (Bages) i que visqué de 1791 a 1809.

La història explica que entre el 6 de juny i el 14 de juny de 1808, quan les tropes de Napoleó s'aproximaven a la zona de Montserrat, un noiet jove, el timbaler va fer repicar el seu tambor amb coratge, de manera que el seu so va topar amb les parets de Montserrat produint un eco que va fer pensar als francesos que les tropes de l'exèrcit espanyol -que també estava format per catalans i suïssos- eren superiors en nombre d'efectius. Això va fer fugir amb celeritat les tropes franceses de manera espaordida. Així es va trencar la imbatibilitat de les tropes napoleòniques.

En l'actualitat, podeu trobar diversos monuments a aquest petit heroi, n'hi ha a Santpedor, el Bruc i Barcelona.

El cineasta Jordi Grau, el 1982 va realitzar una pel·lícula anomenada El timbaler del Bruc amb un jovenet Jorge Sanz. I més recentment, ha aparegut "Bruc" (2010) en sèrie, emesa per TV3.

http://www.racocatala.cat/forums/fil/132030/bruc-pellicula-timbaler-bruc-estrena-desembre-22122010


!!EXERCICI:

-Però això no deixa de ser una llegenda. Té part de realitat i part de mitologia o ficció. El poble i la seva gent s'han encarregat de mitificar-la. Ara tu pots ésser el protagonista cercant una llegenda que ha esdevingut popular a Catalunya. Argumenta què penses que té de real i que té d'inventat o part poc creíble.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Gràcies! Aquesta informació m'ha anat molt bé per acabar un treball sobre el timbaler. Per casualitat saps alguna cosa d'on puc trobar poesies o cançons??

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Andreu!!

Prova de fer una cerca per Internet al google. De totes maneres jo conec la cançó popular de nens i nens:

"Els tres tambors", prova-ho. Et podria servir. Diu així:

"Si n'eren tres tambors que vénen de la guerra i el més petit de tots..."

També pots cercar Joan Amades i en els seus llibres pot haver quelcom de la cultura popular.

No et conec, però moltes gràcies.

JM.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;